Zo organiseer je een unconference

Unconference organiseren
Een unconference is een conferentie zonder een vooraf bepaald programma. De bezoekers bepalen het zelf. Wat zijn de voordelen en hoe organiseer je het?

Wat is een unconference?

Een unconference is een conferentie zonder vast programma. Waarom zou je dat willen, hoor ik je denken. Bij een unconference bepalen de bezoekers ter plekke de inhoud van het programma. Dat klinkt misschien wat ingewikkeld, maar het heeft een aantal voordelen.

Wat zijn de voordelen?

Een unconference organiseren is waarschijnlijk even wennen, maar het biedt veel mogelijkheden:
  • Het kost je minder voorbereidingstijd.
  • Bezoeker bepalen zelf wat ze willen horen en krijgen dus informatie waar ze écht behoefte aan hebben. Dat zorgt voor meer enthousiasme en energie.
  • Je bent hierdoor flexibel. Stel dat er in de week voor de conferentie iets in het nieuws is gekomen, dan kunnen de bezoekers besluiten daarover te praten.
  • Iedereen met een goed verhaal, mag spreken. Dus je ziet niet telkens the usual suspects. Het kan verrassend goed uitpakken als je een ‘underdog’ de kans geeft.
  • Als je dit met regelmaat organiseert voor dezelfde doelgroep, dan ontstaat er een sterke community. Je zult merken dat mensen enthousiaster zijn over jouw evenement, vaker terugkomen en anderen eerder zullen motiveren om mee te gaan.

Hoe pak je het aan?

Als je een unconference conferentie organiseert is het belangrijk een thema te kiezen. Zo trek je de juiste bezoekers aan en zorg je dat de alle sessies enigszins op elkaar aansluiten en elkaar versterken. Je opent de dag in een plenaire zaal, waar je uitlegt hoe de dag eruit ziet. De tijden van het programma staan in principe wel vast. Ook zijn er diverse break outs. Na de opening bepaal je samen met het publiek het programma. Dit kun je doen door mensen op te laten staan en een pitch te geven over hun sessie. Of door mensen met Post-Its input te laten geven over wat ze graag willen horen. En daar vervolgens een spreker bij te zoeken. Het is handig om vooraf enkele ervaren sprekers uit te nodigen, die wat kunnen vertellen over het onderwerp. Ook voor hen geldt dat ze geen kant-en-klare slidedeck laten zien, maar inspelen op de behoefte van de bezoekers. Met deze sprekers zorg je ervoor dat je in ieder geval wat ‘sterkere’ sessies hebt als backup. Als organisator moet je zodra het programma besloten is, het duidelijk communiceren en de tijd goed in de gaten houden. Voor de rest kun je het loslaten! Maak je ook niet te druk als je niet alle break-outs kunt vullen met een sessie. Dan verdeel je de mensen gewoon over een zaal minder. Flexibel zijn is het keyword van de dag 🙂 Aan het einde van de dag komt iedereen weer samen in de plenaire zaal voor een afsluiting. Daar kunnen bezoekers inzichten of actiepunten met elkaar delen. Durf jij het aan een unconference te organiseren?

Podcast

In deze podcast praat ik met Jeroen Tjepkema, organisator van de Nederlandse editie van WebPerfDays. Een conferentie voor een tech-community zonder vooraf bepaald programma. Bezoekers bepalen op de dag zelf waar ze het over willen hebben. Ik vroeg hem wat de voor- en nadelen van een unconference conference en of dit format geschikt is voor elk evenement.

Highlights

00:01:10 Jeroen: Om je kennis te verspreiden is belangrijk dat er gewoon events plaatsvinden. Dat kunnen we commercieel doen. Dus we hebben een aantal keer dingen zoals Emerce of de Twinkle gesponsord. Alleen dat voelt altijd niet alsof je kennis deelt en een relatie opbouwt. Dus dan is iets als een Meetup, ja dat zijn dingen die belangrijk zijn. 00:03:30 Jeroen: Het is wel een hele makkelijke manier om te luisteren naar dingen die je anders niet hoort. Of dat je een probleem hebt en denkt, daar wil ik naar luisteren. Dat werkt op zich heel goed voor de samenhang tussen de mensen die komen. Je voelt een klik, je voelt de band. 00:03:56 Jeroen: Het is ook interactief. Uiteindelijk als je een spreker hebt, dan ga je gewoon zitten en ga maar naar de volgende spreker toe. Aan het eind van de dag heb je allemaal dingen geleerd, maar je hebt dan niet met je buren gesproken want daar heb je geen aanleiding toe. En bij een unconference is met name dat als ik een probleem heb, bijvoorbeeld hoe ga ik mijn baas overtuigen? Dan plak je gewoon de Post-its op het bord en er zijn altijd vijf mensen die met jou willen praten. 00:08:24 Jeroen: Mijn gevoel bij een gewone event of seminar… Je komt langs op basis van de sprekers die zijn uitgenodigd en je kan niet heel veel doen aan de inhoud. Het gaat bij twee dingen mis: of je hebt een geweldige spreker en je bent helemaal enthousiast. Maar aan het eind van de dag dan ga je naar huis met dingen die niet toepasbaar zijn. Of de sprekers vallen tegen. En dan heb je een slechte dag. En het belangrijkste is, je moet toch een beetje met je buurman dan moet je toch kennis delen en dat doen we niet op zo’n seminar. Dus voor mij was dat maar als een community willen bouwen en kennis willen delen. Dan moet ik ook die mensen met elkaar laten praten en dan is dit wel de beste manier. Foto in header: True Webhosting

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wie zijn wij?

De Event Planner Academy is de 'one-stop-shop' voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 


Jouw go-to plek!

Deze Academy is de ‘one-stop-shop’ voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 

Vind hier de handigste resources & downloads en de beste leveranciers. Leer hier een nóg betere Event Planner te zijn. Niet alleen voor je opdrachtgever of baas maar bovenal voor jezelf. Zodat jij vol zelfvertrouwen je vak kunt uitoefenen!

Enneh.. een groot verschil met al die andere eventplatformen? De Event Planner Academy is een totaaloplossing! Niet alleen leveranciers vinden of alleen een cursus volgen. Nope, alles-in-1.