Zo maak je je evenement inclusiever

evenement inclusiever maken

Een belangrijk topic: inclusiviteit. Óók voor events. Maar Hoe kun je je evenement inclusiever maken, zodat iedereen mee kan doen en iedereen meetelt? Wij zetten een aantal tips op een rij:

In een ideale wereld sluit je niemand uit op je evenement. Onbewust gebeurt dat wel. Dat bedoelen we niet zo, maar je kunt nou eenmaal niet overal bij stilstaan. Gelukkig zijn er mensen die opstaan en ons laten inzien dat het anders kan. Op verschillende fronten, want inclusie is een breed begrip.

Het is niet alleen idealistisch. Zakelijk gezien is het ook de moeite waard. Je kunt enerzijds meer mensen bereiken, anderzijds wordt je evenement er beter van.

Toegankelijkheid voor mensen met een beperking

Hoewel er qua toegankelijkheid voor mensen met een beperking nog veel verbeterd moet worden, is dit waarschijnlijk wel één van de eerste groepen die in je opkomt als het over inclusiviteit gaat. Het gaat hierbij niet alleen om mensen met rolstoelen. Er zijn ook mensen die een minder zichtbare handicap hebben. Mensen die niet hele lange stukken kunnen lopen of mensen die problemen hebben met hun zicht. Hoe kun je bijvoorbeeld zorgen dat slechthorende of slechtziende mensen toch de presentaties mee kunnen krijgen?

Marianne Dijkshoorn van geenbeperkingmeer.nl schreef er een boek over en heeft deze tips:

  1. Vermeld duidelijk op je website hoe bereikbaar de locatie is en hoe toegankelijk je evenement of locatie is voor mensen met een beperking.
  2. Zorg voor minimaal een goede rolstoeltoegankelijkheid met de juiste afmetingen.
  3. Controleer of iedereen de locatie makkelijk kan verlaten bij calamiteiten.

Diversiteit qua sprekers

Inclusie gaat verder dan mensen met een beperking. Het gaat erom dat iedereen meetelt en iedereen kan deelnemen. Diversiteit hoort daar dus ook bij. Kijk eens naar het programma van jouw voorgaande evenementen. Hoe divers was dat? Een programma is interessant als er een diversiteit is aan onderwerpen, maar ook aan type sprekers.

Kies niet alleen voor een paar oude rotten in het vak, maar ook wat jonge mensen die een goed verhaal hebben. Niet iedereen hoeft een geweldige spreker te zijn om van waarde te kunnen zijn van het publiek. En staan er alleen maar mannen op het podium? Kijk dan eens of je wat meer vrouwelijke sprekers kan vinden. Die zijn er genoeg!

Diversiteit in het publiek

Sommige evenementen hebben bijvoorbeeld een heel wit publiek. Ik werd er zelf ook eens op gewezen door een gekleurde spreker over de meetups die ik organiseerde. Het was me wel opgevallen, maar wat moet je dan doen? Iedereen was welkom en ik promootte m’n evenement op allerlei plekken om het bij iedereen onder de aandacht te brengen. Hoe kun je dan zorgen dat iedereen zich welkom voelt? Ik stelde hierover een vraag op LinkedIn en kreeg wat goede tips.

Als je een diverser publiek wilt aantrekken, kan het helpen bewust een bepaalde spreker met een achterban uit te nodigen binnen de doelgroep die je wilt bereiken. Zo trek je waarschijnlijk ook wat bezoekers uit die speciaal voor hem/haar komen.

Een andere tip die een paar keer terugkwam, is om te zorgen dat je zelf een breder netwerk creëert en persoonlijk mensen uitnodigt. Of dat je een contactpersoon vindt binnen een bepaald netwerk om hulp vragen over hoe je jouw evenement daar onder de aandacht kan brengen.

Introverte bezoekers

Houd ook eens rekening met introverte bezoekers. Een derde van de mensen is namelijk introvert en zij hebben net even andere behoeftes op een evenement dan de extraverte gasten. Zorg dat je het evenement ook voor deze groep zo waardevol mogelijk maakt. Dat hoeft echt niet heel ingewikkeld te zijn.

Een paar tips:

  • Bij de ontvangst of een netwerkborrel het netwerken niet al te veel op z’n beloop te laten, maar bijvoorbeeld mensen helpen door een ‘matchmaker’ in te zetten en ze voor te stellen aan mensen. Je kunt ook zorgen dat er iets in de ruimte staat wat een aanleiding geeft om over te praten. Of zet tools in waardoor mensen weten wie er aanwezig is en zo gerichter kunnen gaan netwerken.
  • Meer of ruimere pauze’s inlassen in een vol programma, zodat men even alles kan laten bezinken. Je zou ook voor een rustige locatie kunnen kiezen, zodat iedereen die daar behoefte aan heeft even een wandelingetje kan maken. Wat ik zelf ook fijn vindt is als er rustige plekjes zijn op een evenement (of beursvloer) waar ik me even kan terugtrekken en kan opladen.
  • Laat programma’s niet teveel uitlopen. Introvert of niet, mensen hebben even pauze nodig. Zodat ze niet continu informatie op hun afgevuurd krijgen, maar het ook even kunnen verwerken. Dus wees streng op de eindtijden van presentaties.

Genderneutrale toiletten

Dit onderwerp was een tijdje enorm in het nieuws. Wat mij betreft een no-brainer waar we echt niet moeilijk over hoeven te doen. We zijn al gewend aan de genderneutrale wc’s in vliegtuigen en treinen. Gewoon vragen aan de eventlocatie welke wc’s je voor een dag genderneutraal mag maken en hang er een bordje op.

Een misvatting is dat deze wc speciaal voor transgenders zijn, maar het is juist een wc die voor iedereen is. Dus als de rij bij de vrouwen-wc’s weer eens erg lang is, kunnen vrouwen ook naar de genderneutrale wc’s. Zo worden de rijer korter en is iedereen blij.

Hoe kan het nog inclusiever?

De bovengenoemde punten heb ik benoemd omdat ik een artikel las of persoon op mijn pad kwam die me hier bewust over maakte. Voor die tijd wist ik ook niet beter.

Er zijn vast en zeker meer manieren te benoemen om een evenement inclusiever te maken. Als jij nog een aanvulling hebt, laat het dan weten in de reacties. Dank alvast daarvoor!

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wie zijn wij?

De Event Planner Academy is de 'one-stop-shop' voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 


Jouw go-to plek!

Deze Academy is de ‘one-stop-shop’ voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 

Vind hier de handigste resources & downloads en de beste leveranciers. Leer hier een nóg betere Event Planner te zijn. Niet alleen voor je opdrachtgever of baas maar bovenal voor jezelf. Zodat jij vol zelfvertrouwen je vak kunt uitoefenen!

Enneh.. een groot verschil met al die andere eventplatformen? De Event Planner Academy is een totaaloplossing! Niet alleen leveranciers vinden of alleen een cursus volgen. Nope, alles-in-1.