Waarom de omgedraaide werkweek beter werkt

Waarom de omgedraaide werkweek beter werkt

Hollen, rennen, vliegen en altijd doorgaan. Herkenbaar? Dan is dit een mooi moment om je werkdagen anders in te delen. Zo word je productiever terwijl je minder werkt. Huh?

Vorig weekend besloot ik mijn nachtkastje eens op te ruimen (waar #stayhome al niet goed voor is). Tussen de stapel stoffige boeken kwam ik 5:2 Je Leven (affiliate link) van de Britse journalist Emma Cook tegen. Mooi voor de kringloop dacht ik, en ik haalde de boekenlegger eruit. Het boek viel open bij het hoofdstuk over productiviteit. Ai, precies het onderwerp waar ik deze weken zo mee worstel – en ik ben ongetwijfeld niet de enige.

Verslavende vinkjes

Net als jullie ben ik gewend om altijd in de actiestand te staan. Ik leef op to-dolijstjes en deadlines, en eigenlijk vind ik dat hartstikke lekker. Mijn brein trouwens ook. Bij elk vinkje komt daar een shot dopamine vrij, het stofje dat maakt dat je je beloond en tevreden voelt. Dat gaat goed zolang ik lekker veel om handen heb. Totdat de druk wegvalt. Dan heb ik ineens het gevoel dat er niks uit mijn handen komt en ik mijn tijd loop te verlummelen.

Maar in dat zogenaamde lummelen schuilt juist je productiviteit! Het idee van de 5:2-methode is dan ook dat je je werkweek anders benadert: je bepaalt twee hoogproductieve dagen waarop je vlamt en de rest van de week schakel je een tandje terug. Dit betekent niet dat je op je productieve dagen non-stop achter elkaar door moet werken. Het gaat er juist om dat je jezelf aanleert om geregeld rustmomenten in te lassen, net zoals sporters dat doen bij intervaltrainingen.

Dat terugschakelen is niet alleen goed voor je productiviteit, maar stimuleert ook je creativiteit. Een handig hulpmiddel hierbij is de bekende Pomodorotechniek: zet een timer op 25 minuten en focus je op een opdracht (telefoon en mail uit!). Daarna neem je 5 minuten pauze waarin je even iets heel anders doet. Na drie of vier keer neem je een langere break.

Meer gedaan in minder tijd

Het beste is om de twee hoogproductieve dagen niet achter elkaar te plannen, maar er ten minste één ‘lummeldag’ tussen te laten vallen. Op zo’n dag doe je de taken die minder brainpower vergen. Met de 5:2-methode werk je harder, maar je doet dit in kortere periodes. Doordat je vaker ontspant, kun je jezelf makkelijker herpakken. Zo leer je jezelf om net zo ‘productief’ te ontspannen als te werken.

Ik heb het afgelopen week geprobeerd en bij mij werkt het! Ik merkte dat ik op de twee dagen veel meer focus had en die taken me veel sneller afgingen. Met als bonus dat ik op de overige dagen een aantal klusjes heb weggewerkt die al tijden onder aan mijn to-dolist bungelden. Ik ben benieuwd of dit voor jou ook zo werkt. De huidige thuiswerktijd is misschien wel hét moment om dit uit te testen. Dus maak een weekplanning en ga aan de slag! Als na de coronacrisis de events weer op gang komen, ben jij helemaal topfit.

Zet ‘m op!

Deze pagina bevat een affiliatelink. Dit betekent dat ik een klein percentage krijgt als jij iets aanschaft. Geen zorgen, jij betaalt geen cent meer!

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wie zijn wij?

De Event Planner Academy is de 'one-stop-shop' voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 


Jouw go-to plek!

Deze Academy is de ‘one-stop-shop’ voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 

Vind hier de handigste resources & downloads en de beste leveranciers. Leer hier een nóg betere Event Planner te zijn. Niet alleen voor je opdrachtgever of baas maar bovenal voor jezelf. Zodat jij vol zelfvertrouwen je vak kunt uitoefenen!

Enneh.. een groot verschil met al die andere eventplatformen? De Event Planner Academy is een totaaloplossing! Niet alleen leveranciers vinden of alleen een cursus volgen. Nope, alles-in-1.