Spotify op je evenement gebruiken, mag dat?

Spotify op je evenement gebruiken, mag dat?

Betaalde muziekdiensten zoals Spotify, Deezer of Apple Music zijn populair. Heel populair! Spotify heeft wereldwijd meer van 87 miljoen(!) betalende abonnees. In Nederland zijn er naar verluid 6,2 miljoen betalende Spotify gebruikers. Grote kans dat jij ook een abonnement hebt. Maar mag je Spotify gebruiken op jouw evenement? Als achtergrondmuziek of als “opvuller” tijdens wisseling van sprekers bijvoorbeeld. Je hebt immers toegang tot een immense bibliotheek en met je eigen afspeellijsten zet je altijd de juiste sfeer neer.

Het antwoord is simpel. Nee, een betaalde dienst zoals Spotify mag je niet gebruiken op evenementen. Best raar, want je betaalt voor de dienst toch?

Spotify voor commerciële doeleinden

Waarom je Spotify niet mag gebruiken voor commerciële doeleinden vind je in de gebruikersvoorwaarden. Om precies te zijn onder lid 4: ‘Rechten die wij aan u toekennen.’ Daar staat in: “Deze licentie zal van kracht blijven tot en tenzij het door u of Spotify beëindigd wordt. U belooft en stemt ermee in dat u de inhoud gebruikt voor uw eigen persoonlijk, niet-commercieel, entertainment gericht gebruik en dat u de Spotify-service of de inhoud niet zult herverdelen of overdragen.”  

Het Spotify-abonnement is dus alleen voor privégebruik. Ook diensten als Deezer en Apple Music, mag je (nog) niet gebruiken voor evenementen. Bovendien staat het gebruik van Spotify volledig los van de vergoedingen die je aan Buma en/of Sena moet betalen voor het afspelen van beschermde muziek. Kort door de bocht: ook al betaal je aan Buma en/of Sena voor muziekrechten, je mag Spotify nog steeds niet gebruiken voor commerciële doeleinden. Bummer!

Nog een nadeel

Spotify gebruikt geen MP3, maar het Ogg-formaat. Dit is, in tegenstelling tot MP3, een open source codec die speciaal bedoeld is voor streaming. De broncode is voor een ieder in te zien en in principe kan iedereen meehelpen het OGG formaat te ontwikkelen. Ogg Vorbis zoals het format voluit heet is nog meer gecomprimeerd dan MP3, dus is het bestandsformaat kleiner, handig omdat het allemaal gestreamd moet worden.

Met een Spotify Premium abonnement is er de mogelijkheid om bij je instellingen voor ‘extreem’ te kiezen: je muziek wordt dan in 320 kbps afgespeeld. Ik heb de ervaring dat de geluidskwaliteit erg wisselend is. Dit heeft te maken met de kwaliteit die wordt aangeboden aan Spotify. Er zijn platenmaatschappijen die hun muziek speciaal voor Spotify laten masteren, en dat verschil is erg goed te horen. Wat mij betreft is het gebruik van OGG een no-go! Tenzij je het thema “onder water” hebt… 😉

Het verschil zit ‘m in thuisgebruik wat veelal gebeurt op normale speakers op normaal volume en professioneel gebruik wat vaak gepaard gaat met grotere speakers die een ruimte moeten vullen. Geloof me, dat hoor je echt.

Wat kun je dan wel gebruiken?

Ambiance op maat is natuurlijk het mooiste, want je zet gelijk de goede sfeer! Geen bekende of onbekende liedjes, maar een echte sfeermaker. Ik gaf het al als tip in een van mijn eerdere blogs. Op maat klinkt altijd duur en onbereikbaar, onterecht. Er is tegenwoordig veel hoogwaardige stockmuziek te koop. Klinkt top notch, je bezoekers zijn gelijk waar je ze hebben wilt en je rechten zijn ook gelijk goed geregeld!

Wil je hier meer over weten, stuur me gerust een berichtje.

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wie zijn wij?

De Event Planner Academy is de 'one-stop-shop' voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 


Jouw go-to plek!

Deze Academy is de ‘one-stop-shop’ voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 

Vind hier de handigste resources & downloads en de beste leveranciers. Leer hier een nóg betere Event Planner te zijn. Niet alleen voor je opdrachtgever of baas maar bovenal voor jezelf. Zodat jij vol zelfvertrouwen je vak kunt uitoefenen!

Enneh.. een groot verschil met al die andere eventplatformen? De Event Planner Academy is een totaaloplossing! Niet alleen leveranciers vinden of alleen een cursus volgen. Nope, alles-in-1.