Onlangs probeerde ik de stemtool Slido uit. Een fijne, betaalbare tool en erg eenvoudig in gebruik. Ik vond het tijd voor een review!
Tijdens een workshop die ik laatst gaf bij een opdrachtgever, had ik input nodig van de aanwezigen. Ik wou niet met een whiteboard werken, dus ging ik op zoek naar een gratis, eenvoudige, online stemtool. En die heb ik gevonden!
Inhoud
Mijn wensen voor een geschikte tool
Bij het zoeken naar een geschikte stemtool had ik een aantal eisen. Na een korte online zoektocht bleek Slido het meest geschikt voor mijn workshop.
Ik zocht een tool die:
- gratis is,
- werkt op een site, zodat bezoekers geen app hoeven te downloaden,
- werkt zonder verbinding te maken met een speciale wifi-verbinding,
- zo eenvoudig is, dat ik het als spreker kan bedienen,
- werkt op een Apple.
Met dit wensenlijstje vielen veel tools af. De een was wel gratis, maar te ingewikkeld om in je eentje te bedienen terwijl je presenteert. De ander was geweldig qua features en gebruiksgemak, maar erg duur. Oh ja, ik vind het design ook wel belangrijk. Het moet er wel een beetje gelikt uitzien.
Slido leek dus het best aan te sluiten bij m’n wensen. Dus ik probeerde het gewoon uit.
Hoe werkt het als organisator?
Om het als spreker te gebruiken, heb je twee dingen nodig.
Ten eerste een installatie op jouw laptop, om tijdens de presentatie live de resultaten te kunnen laten zien.
De enige kanttekening hierbij is, is dat je moet switchen van je slides naar een ander scherm. Er zijn ook tools waarbij je het grafiekje in de slide zelf kunt tonen. Dat is natuurlijk nog mooier.
Daarnaast moet je als spreker, of degene die jou ondersteunt, een app installeren om de vragen te starten op het juiste moment. Het werkt zo eenvoudig, dat ik dat het zelf kon bedienen tijdens de presentatie. Ik ben best chaotisch en hou er niet van om verantwoordelijk te zijn voor de techniek tijdens een presentatie (so much pressure!), maar het ging dus perfect.
De vragen en instellingen voer je in via de website. Via de app kun je live aanpassingen doen als dat nodig is. Je kunt in de app de antwoorden op de polls en de vragen bekijken, maar je kunt dit ook via je laptopscherm bekijken.
Wat moeten de deelnemers doen?
Voor deelnemers is het gebruik heel simpel. Op het scherm zien ze op jouw slides de url en code die ze moeten invullen. Zodra jij een vraag start, zien zij dit direct verschijnen en kunnen ze het beantwoorden. Tijdens de gehele presentatie kan men een vraag stellen aan de spreker.
Gratis gebruik
Net als veel tools, kun je beperkt gebruik maken van de gratis versie van de stemtool. In dit geval kun je maximaal 3 polls instellen voor een publiek van maximaal 1.000 man. Ik heb het zelf niet gebruikt, maar je kunt ook een infographic krijgen met de resultaten.
Voor- en nadelen
Slido werkt prettig, snel en eenvoudig en je kunt het goed testen vooraf. Dat is voor mij het belangrijkst. Ik hoor natuurlijk ook wat nadelen te vermelden. Maar heel eerlijk; voor hetgeen waar ik het voor nodig had, heb ik niets nadeligs kunnen bedenken.
Net als bij andere gratis tools zijn de mogelijkheden beperkt, maar dat is logisch. Het logo van Slido staat vermeld en je kunt dus maar 3 polls instellen. Wil je meer vragen stellen, dan kan dat tegen betaling.
Houd er ook rekening mee dat alles in het Engels is. En zoals ik al eerder vermeldde, je moet even switchen van je slides naar het Slido-scherm om de resultaten te bekijken van de polls.
Al met al, is het de moeite waard om uit te proberen. Zeker voor kleinere bijeenkomsten of als je weinig budget hebt, vind ik Slido er uit springen.