Na de lockdowns is het weer even wennen allemaal. Veel mensen zijn snel overprikkeld. Hoe houd je daar rekening mee?
Bijna een jaar geleden verschenen al diverse berichten dat na de lange lockdown mensen snel overprikkeld kunnen raken. Je brein heeft tijd nodig om zich weer aan te passen, schrijft de NOS.
We zijn nu weer een jaar verder. Twee jaar lang hebben we minder feestjes en minder evenementen bezocht. Maar we willen wel heel graag, dus de boel barst los. Hoe kun je als eventmanager rekening houden met overprikkeling?
Prikkelarme events zijn inclusief
Eerst nog een stapje terug. Je denkt misschien, ach het is een kwestie van wennen en dan is alles weer normaal. Maar er zijn mensen die hun hele leven al snel overprikkeld zijn. Het is dus het overwegen waard om sowieso na te denken over hoe je je event prikkelarm kan maken.
Dat wil niet zeggen dat je niets meer kan en mag, maar wel dat je wat meer rekening houdt met mensen voor wie het snel teveel is. Bij supermarkten hebben ze dit al geïntroduceerd: een prikkelarm uurtje. Boodschappen doen zonder muziek, met de lichten gedempt.
Hoogsensitieve mensen en mensen met autisme, angstklachten of een burn-out zijn hier gebaat bij. En door corona zijn er nog meer mensen met mentale klachten. Bovendien wil je dat je event aantrekkelijk is om naar toe te gaan, dat mensen genieten van de dag en er echt wat aan hebben en niet dat ze gesloopt en met hoofdpijn thuiskomen.
Ja maar hoe dan?
Muziek
Je hoeft niet je hele event er op aan te passen. Wel zou ik voor de komende periode kijken of je een toontje lager kunt zingen. Bovendien hebben mensen nu meer behoefte aan netwerken en elkaar weer fysiek spreken, dan allerlei sessies te bezoeken. Harde muziek aanzetten is dan onhandig. Dat leuke bandje is misschien leuker voor een volgende keer. En als live muziek toch heel belangrijk is, doe het dan niet als achtergrondmuziek, maar plan het zo dat mensen echt even gefocust ernaar luisteren. Ook zo leuk voor de artiesten die ook amper hebben kunnen optreden de afgelopen tijd.
Programma
Probeer je programma niet al te vol te proppen. Geef mensen tussendoor ademruimte, het is anders veel te vermoeiend. En het fijne is, mensen kunnen informatie zo veel beter verwerken en onthouden en zo kunnen ze tot het einde van de dag actief mee blijven doen. Je wil natuurlijk voorkomen dat mensen voortijdig afhaken!
Je kunt ook werken met koptelefoons, zodat mensen zelf het geluid zachter kunnen zetten of zelfs even af kunnen doen als het hun teveel wordt.
Geef mensen de vrijheid
Je hebt geen controle op hoe mensen zich voelen op welk moment. De ene persoon is sneller overprikkeld dan de ander. Het is daarom fijn als mensen zelf kunnen kiezen of ze wel of niet een sessie willen bezoeken. En als ze even een ronde willen overslaan, dat er dan ook een plek is waar ze even kunnen zitten en wat te drinken kunnen pakken. Je kunt zelfs qua ticketing en programmering iets bedenken zodat mensen ervoor kunnen kiezen een halve dag te komen.
Zorg voor rustige plekken
Het is ook fijn als er plekken zijn waar mensen even geen prikkels binnen krijgen. Misschien kun je een fijne ruimte inrichten waar het licht gedimd is en mensen even kunnen opladen. Heerlijk toch?!