Podcast: Mag Je Foto’s En Video’s Maken Van Bezoekers?

Toestemming vragen voor filmen en foto's

Sinds de AVG is ingevoerd lijkt het wat lastiger om foto’s of video’s te maken tijdens evenement. Moet je om toestemming vragen en zo ja hoe?

Een evenement kan niet zonder goed beeldmateriaal. Het is fijn voor de aanwezigen om nog eens vanuit huis terug te blikken en de dag te herbeleven. Maar het is ook belangrijk om aan anderen te laten zien hoe het geweest is. Vooral voor terugkerende evenementen is het van belang. Maar hoe moet het nou met die AVG?

Wat ik tegenwoordig zie gebeuren

Als ik een evenement bezoek zie ik vaak drie dingen gebeuren.

  1. Er zijn evenementen waar de dagvoorzitter zegt dat je het even moet aangeven als je niet op beeld wilt komen. Dat is erg onpraktisch voor zowel de bezoeker, als de organisatie als de foto- of videograaf.
  2. Er staat een vermelding op de registratiepagina, het ticket en op het evenement met een bericht als: “Er kunnen beeldopnames gemaakt worden”. Maar is dit wel voldoende, vraag ik me af.
  3. Er zijn ook evenementen die er niets over vermelden.

Als je het wilt doen volgens de regels en zeker wilt weten dat je geen boetes krijgt, hoe pak je dit dan aan? Ik vroeg het aan Charlotte Meindersma van Charlotte’s Law.

Echt even luisteren, want ze geeft een paar hele praktische tips en we sluiten af met een checklist!

Highlights

Hieronder vind je een aantal highlights uit de podcast.

00:00:37
Charlotte: Er is eigenlijk helemaal niet zoveel veranderd sinds de AVG. Maar er is natuurlijk wel opnieuw heel veel aandacht gekomen, waardoor mensen daar wel bewust mee bezig zijn.

00:01:49
Charlotte: In hoeverre is het überhaupt verboden of mag het juist wel om mensen te filmen en te fotograferen? Als je de Autoriteit Persoonsgegevens vraagt, die zegt namelijk eigenlijk steeds: je hebt per sé toestemming nodig. Dus dat betekent dat je eigenlijk bij de ingang van het evenement het zou moeten regelen. En dus het op het podium vragen misschien wel te laat is. Of dat je anders in elk geval zou moeten zeggen als je niet gefilmd fotografeert wil worden dan kun je bijvoorbeeld naar een bepaalde hoek in de zaal. Maar je mag mensen er niet in benadelen, want het kan niet zo zijn dat mensen die niet gefilmd of gefotografeerd willen worden minder van het event mee kunnen krijgen.

00:06:37
Samira: Ik zag op mijn ticket en een popup banner op het evenement van “vandaag worden er foto’s en video’s gemaakt, door het evenement te gaan ga je hiermee akkoord”. Maar dat is dus eigenlijk overbodig?

Charlotte: Ja, maar je moet dus ook niet denken: ach, het kan geen kwaad. Je kunt dus niet eisen dat mensen toestemming geven dat ze alleen maar naar het event kunnen komen als ze toestemming hebben gegeven. Dan is de toestemming dus niet vrij gegeven, want soms moeten mensen van hun baas naar een congres.

00:19:19
Charlotte: Onthoud vooral dat dat je best veel mag, maar dan wel goed vooraf over nadenken en daar dus ook vooraf over moet informeren.

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wie zijn wij?

De Event Planner Academy is de 'one-stop-shop' voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 


Jouw go-to plek!

Deze Academy is de ‘one-stop-shop’ voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 

Vind hier de handigste resources & downloads en de beste leveranciers. Leer hier een nóg betere Event Planner te zijn. Niet alleen voor je opdrachtgever of baas maar bovenal voor jezelf. Zodat jij vol zelfvertrouwen je vak kunt uitoefenen!

Enneh.. een groot verschil met al die andere eventplatformen? De Event Planner Academy is een totaaloplossing! Niet alleen leveranciers vinden of alleen een cursus volgen. Nope, alles-in-1.