Column: een meerdaagse online training volgen. Mijn ervaring!

meerdaagse training volgen ervaring

Een online training volgen, drie dagen lang. Is dat wel te doen? Het leek mij heel lastig om te focussen. In deze column deel ik graag mijn ervaring met jullie!

In de eerste week dat we verzocht werden thuis te werken, stond er bij mij een driedaagse offline training gepland. Een paar dagen van tevoren besloten de organisatoren de training online te geven. Het leek me aan de ene kant heel ontspannen om lekker thuis te blijven. Aan de andere kant heb ik soms moeite met focussen. Hoe kun je nou drie dagen lang actief meedoen in een online training? Daarbij komt dat de training de eerste twee dagen ook nog tot 21.30 uur duurde. Ik ben ‘s avonds meestal nog weinig waard. Maar vol goede moed stapte ik de online training in.

Boeiende inhoud

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen. Het viel allemaal reuze mee! Ik kon m’n aandacht er de hele tijd bijhouden. De belangrijkste reden is dat de inhoud boeiend was. Eigenlijk heel logisch. Dat geldt ook bij offline evenementen. Alleen dan houd ik m’n aandacht erbij.

Daarbij komt ook dat dit een training is waar ik bewust voor koos en voor betaalde. Dat is wat anders dan een gratis online congres met verschillende sprekers en korte sessies. Het is dan wat vrijblijvender en daar kun je makkelijker even uit een sessie stappen zonder dat het erg opvalt.

De inhoud is dus nog belangrijker is dan anders. Als je een online evenement wilt organiseren, zorg dan voor goede sprekers, met een ijzersterk verhaal. En met meer interactie, zodat mensen hun aandacht erbij houden.

Het valt of staat met goede techniek

Wat een groot risico is voor een online evenement is de internetverbinding en techniek. Niets is zo vervelend als een gesprek moeten voeren en een verhaal moeten aanhoren met haperingen. Dat kost ook extra energie. Ook deelnemers moeten goede wifi-verbinding hebben.

Daarnaast moet de techniek goed werken. Ik weet daar zelf nog weinig van, maar ik ga er vanuit dat de bekendere online tools allemaal goed werken. Ze verschillen iets in functionaliteit, maar het is vooral belangrijk dat je als organisator goed weet hoe het werkt.

In deze training was er een persoon die zich focuste op de inhoud en een tweede persoon die ondersteunde bij technische problemen of vragen.

Daarnaast kregen we bij de start van de training uitgebreid uitleg en wat ‘huisregels’. Zo wisten we wat we moesten doen als we een vraag wilden stellen en hoe de tool werkte.

Vaker en kortere pauzes

De trainer verzocht ons ook om ons beeld aan te zetten, zodat ze kon zien of we daadwerkelijk meededen. Dit is belangrijk omdat bij bepaalde uitleg of oefeningen alle deelnemers er echt even bij moesten zijn. Dit was voor mij even wennen, want ik zag mezelf steeds en ik had een slechte haardag 😀 Na dat eenmaal los te hebben gelaten, zag ik in dat het wel heel nuttig was dat het beeld aan stond. Voor de trainer om te blijven polsen dat de aandacht erbij is. Voor mij omdat je zo minder geneigd bent even weg te lopen, je mobiel te pakken of even iets anders te gaan doen op de laptop. Dat valt namelijk allemaal op. Misschien was ik hierdoor wel nog gefocuster dan als ik wat anoniem ergens achterin de zaal zit.

Omdat je dus echt je aandacht er goed bij had voor langere tijd, waren pauzes extra belangrijk. De trainer voelde aan wanneer we behoefte hadden aan een korte pauze om even wat drinken te pakken of naar de wc te gaan. Af en toe deden we even een energizer om weer energie te krijgen. En de lunchpauze en pauze ‘s avonds waren extra lang. Zo’n 1,5 tot 2 uur. Ik merkte dat ik het daarom niet heel vermoeiend vond om ‘s avonds nog even twee uurtjes de training te volgen. Mede omdat ik zo in het onderwerp zat, dat ik graag meer wilde horen erover.

Contact met andere deelnemers

Wat me ook verbaasde is dat ik echt goed contact had met andere deelnemers. De training werd gegeven in Zoom en daarin kun je mensen in breakout rooms zetten. Wij moesten regelmatig in tweetallen een opdracht doen. Elke keer met iemand anders. En zo leerde je iedereen kennen.

Ik heb tijdens de driedaagse gelachen en gehuild. Mijn struggles gedeeld en kwetsbare verhalen gehoord van anderen. Dat zorgt ook voor verbinding, al is het online. Het enige wat heel gek was, was aan het einde van de driedaagse afscheid nemen. Dan zit je dan, in een call. Een beetje zwaaien en je sluit het programma af. Normaal praat je nog even na met iemand, in de zaal of op de parkeerplaats. En dat mis je nu wel.

Vervanging van live? Nee!

Ik merkte afgelopen week dat als ik enthousiast vertel over de voordelen, dat mensen benadrukken hoe belangrijk live evenementen zijn. En dat is ook zo! Online evenementen zijn geen vervanging van offline evenementen. Als je bij elkaar bent kun je veel makkelijker contact maken. Als je mensen samenbrengt ontstaat er soms haast iets magisch. Dat is online lastiger.

Dat neemt niet weg dat het soms handig kan zijn om online iets aan te bieden. Als alternatief voor mensen die om wat voor reden niet naar het evenement kunnen komen. Of als aanvulling. Bijvoorbeeld om na het evenement met elkaar na te praten of meer de diepte in te gaan. Misschien is er geen budget of tijd om er nog een bijeenkomst van te maken op locatie en is online een goed alternatief.

Bij Blikopener op Radio Aalsmeer vertelde ik ook over deze ervaring. Mocht je er meer over willen horen, luister dan zeker even terug!

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wie zijn wij?

De Event Planner Academy is de 'one-stop-shop' voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 


Jouw go-to plek!

Deze Academy is de ‘one-stop-shop’ voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 

Vind hier de handigste resources & downloads en de beste leveranciers. Leer hier een nóg betere Event Planner te zijn. Niet alleen voor je opdrachtgever of baas maar bovenal voor jezelf. Zodat jij vol zelfvertrouwen je vak kunt uitoefenen!

Enneh.. een groot verschil met al die andere eventplatformen? De Event Planner Academy is een totaaloplossing! Niet alleen leveranciers vinden of alleen een cursus volgen. Nope, alles-in-1.