Interview: eventstyling voor zakelijke evenementen

eventstyling voor zakelijke evenementen

Als je je evenement tot in de puntjes wilt verzorgen, dan besteed je ook aandacht aan de styling. Ik sprak met Iris Wenzel over eventstyling voor zakelijke evenementen.

Ik weet niet of mijn gevoel klopt, maar het lijkt weleens of eventstyling een ondergeschoven kindje is. Als ik inspiratie zoek voor de aankleding van een ruimte, dan zie ik vooral veel foto’s voorbijkomen van bruiloften. Bij zakelijke evenementen is er zeker ook aandacht voor de aankleding, maar dan vooral qua meubilair en tegenwoordig wat elementen voor een festivalsfeer.

Online kwam ik Just Iris tegen of eigenlijk haar prachtige creaties. Iris Wenzel richt zich met name op de zakelijke markt. Ik besloot haar te interviewen over haar vak.

Eventstyling lijkt meer iets voor bruiloften. Denken eventplanners van zakelijke evenementen er ook wel aan?
“Ja eigenlijk wel. Ik doe steeds meer voor zakelijke evenementen. Als mensen mij benaderen dan is er ook wel degelijk budget voor. We kunnen dan snel aan de slag. Al moet ik zeggen dat het vaak begint met de vraag dat ze wat bloemetjes op tafel willen. Eventstyling is veel meer dan dat.”

Voor je daarover vertelt, ben ik eerst benieuwd waarom eventstyling zo belangrijk is.
“Het draagt enorm bij aan de beleving van een evenement. Je wilt lekker eten, het moet gezellig zijn, op de perfecte locatie plaatsvinden en er moet aandacht zijn voor details. We hebben steeds meer behoefte aan persoonlijke aandacht. Dat zie je terug in de kleine winkeltjes die in opmars zijn en waar je soms zelfs een bakje koffie krijgt tijdens het winkelen.

Het samenkomen van bijvoorbeeld personeel en het verbinden van mensen lijkt in 2019 meer prioriteit te krijgen. Dat mag dan ook best in stijl gebeuren. Met aandacht voor details.

We merken ook dat mannen het waarderen als we een ruimte mooi ingericht hebben. Eventstyling kan ook heel stoer zijn. Sterker nog, dat is juist waar mijn kracht ligt.”

Waar moet ik eigenlijk precies aan denken bij eventstyling, wat valt daar allemaal onder?
“Naast de eerder genoemde bloemen en het aankleden van tafels, kun je ook denken aan verlichting. Dat is een heel belangrijk onderdeel wat voor veel sfeer zorgt. Zo maak ik graag lichtjeswanden. Dat is een mooie eyecatcher en is leuk als achterwand voor foto’s. Ook oude auto’s, custom made decoratie, planten en bloemen in de gekste kleuren en megagrote plafonddecoratie zijn onderdeel van eventstyling. Tegenwoordig zie je veel vintage spullen, maar je kunt ook voor een andere stijl kiezen. En last but not least: de ballonnen (wel biologisch afbreekbare!) en op maat gemaakte schuimletters.

Je kunt ook exclusieve stukken gebruiken als je een eigen collectie hebt. Denk aan een kerstboom bij een kledingbedrijf die gemaakt is van oude jeans. Of treintjes met logo’s die over tafel rijden waar hapjes op zijn geserveerd.”

Waar moet je op letten als je met eventstyling aan de slag wilt gaan?
“Het belangrijkste is om eerst bij de locatie na te vragen wat er precies mag. Ook qua tijden en logistiek. Stel dat je maar 1,5 uur voor de aanvang van het evenement naar binnen mag, dan is er minder haalbaar. Veel decoratie moet nog in elkaar gezet worden. Op sommige locaties mag je geen echte kaarsen gebruiken, heliumballonnen of confetti. Allemaal zaken die je vooraf wilt weten, voor je gaat nadenken over de styling.

Daarnaast is het heel belangrijk om ruim op tijd te beginnen als je het echt goed wilt doen. Stylisten denken goed na over de inrichting. Hoe eerder je in gesprek gaat met een stylist, hoe gerichter je advies kan krijgen en hoe beter het eindresultaat.

Wat me ook opvalt is dat veel mensen denken dat ze zelf de styling kunnen doen, maar het is echt een techniek en beroep op zich. Zo denken we als stylist altijd in driehoeksverhouding, zodat een decoratie vanaf elke kant er mooi uit ziet. Wij houden er ook rekening mee dat items op tafel niet teveel ruimte moeten innemen. Bij shared dining moeten de borden er nog oppassen. En je wilt zorgen dat de mensen die tegenover elkaar zitten elkaar nog kunnen zien. Of dat de doorloop of dansvloer vrij toegankelijk blijft en er niet teveel decoratie in de weg staat. Het is echt een vak apart, waar meer tijd in gaat zitten dan mensen denken.”

Tot slot ben ik heel erg benieuwd naar de trends. Welke trends zie jij?
“Balloncreaties zijn ontzettend populair. Dat begon twee aantal jaar geleden al. Er zijn ook hele bijzondere variaties hierin, zoals glanzende ballonnen wat haast op glas lijkt en zelfs ballonnen in de vorm van sterren, vierkant, driehoeken, dieren, letters. Noem maar op. Zelfs ballonnen met een omtrek van 2 meter zijn verkrijgbaar.

Daarnaast zie je trends qua kleuren. Goud was al booming en zullen we komend jaar nog terug zien. Ook zul je veel velvet in kussentjes zien en kleine bijzettafeltjes en poefjes.  En urban jungle. Oftewel veel groen. Grote planten en bloemenstukken, het mag over de top. En zakelijke festivals blijven ook nog populair. Je gaat zeker nog een mix and match en confetti met multi-colour terugzien. En vergeet daarin niet de megahype van unicorns en flamingo’s.”

Kijk voor meer informatie en inspiratie op justiris.nl.

Plaats een reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wie zijn wij?

De Event Planner Academy is de 'one-stop-shop' voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 


Jouw go-to plek!

Deze Academy is de ‘one-stop-shop’ voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 

Vind hier de handigste resources & downloads en de beste leveranciers. Leer hier een nóg betere Event Planner te zijn. Niet alleen voor je opdrachtgever of baas maar bovenal voor jezelf. Zodat jij vol zelfvertrouwen je vak kunt uitoefenen!

Enneh.. een groot verschil met al die andere eventplatformen? De Event Planner Academy is een totaaloplossing! Niet alleen leveranciers vinden of alleen een cursus volgen. Nope, alles-in-1.