In gesprek met een plant-expert: waarom groen op een beursstand?

In gesprek met een plant-expert: waarom groen op een beursstand?

Als event stylist weet ik best goed een fijne sfeer neer te zetten en daarom ben ik groot fan van groen, óók op je beursstand. Door planten krijgt je stand een beetje een huiselijk gevoel: ze zijn goed voor de luchtzuivering en ze geven een natuurlijke uitstraling. Maar, ik ben geen échte plant-expert. Floor van Plantscapes is dat wel! We zijn in gesprek gegaan over het gebruik van planten op je beursstand en ik deel graag haar adviezen en verhalen met jou!

Groen op een beursstand
Credits: Joya | event styling & design

Over Plantscapes

Floor en Nathan waren op avontuur aan de andere kant van de wereld; Nieuw-Zeeland. Onder de indruk van de groene landschappen en natuur wilden zij meer mensen laten genieten van de kracht van planten. Plantscapes was geboren. Terug in Nederland groeide hun ervaring met planten, decor en styling door het selecteren van de mooiste en gezondste binnen- en buitenplanten. Planten waarvan je blij wordt als je deze aantreft door de mooie, gezonde sfeer.

Floor van Plantscapes
Credits: Plantscapes

 

Floor van Plantscapes

Interview met Floor

Worden planten veel gebruikt voor evenementen/beurzen?

Planten worden steeds vaker gebruikt ter decoratie/styling van events. Los van de voordelen van planten zorgt groen voor een natuurlijke uitstraling. Zeker op beurzen waar alles binnen plaatsvindt en waarbij de beursstand professioneel, strak en zakelijk is. Het gebruik van groen is daar duidelijk toegenomen om zo een sfeer neer te zetten en jezelf te onderscheiden van andere stands. Groen trekt bezoekers aan.

Zie jij trends ontstaan wanneer planten op een evenement/beurs worden gebruikt?

Zeker weten! Al is het effect van planten trends iets wat hand in hand gaat met de trends van interieur styling.

Voorbeeld trend:
De afgelopen jaren zijn hangplanten steeds populairder geworden en dit zie je overal terug. Van hangplanten in de huiskamer tot winkels, restaurants, maar zeker ook op events en beurzen. De afgelopen jaren zijn er ook meer verschillende soorten hangplanten op de markt gekomen. Deze soorten komen uit allerlei verschillende delen van hele wereld. Ook zijn er een aantal specifieke kamerplanten populairder geworden, waaronder: Strelitizia nicolai, Monstera (gatenplant genoemd), Kentia palm en bijvoorbeeld de Pannenkoekenplant.

Groen op een stand
Credits: Joya | event styling & design

Waarom zouden standhouders planten moeten gebruiken volgens jou?

Vanwege de vele voordelen die planten met zich meebrengen! Kamerplanten zorgen voor meer dan alleen sfeer. Al jarenlang wordt er onderzoek gedaan naar de effecten van planten op gezondheid. Verschillende onderzoeken tonen aan dat de aanwezigheid van groen zowel binnen- als buitenshuis een positief effect heeft op je gezondheid. 

De effecten van interieurbeplanting kunnen worden gesplitst in fysiologische-, psychische-, en gezondheidseffecten. De fysiologische effecten van groen zijn bijvoorbeeld luchtvochtigheid, luchtkwaliteit en akoestiek. De psychische- en gezondheidseffecten van planten hebben te maken met gezondheid, welbevinden en productiviteit. 

Een aantal voordelen van interieurbeplanting op een rij:

  • Planten zuiveren de lucht
  • Planten zorgen voor een betere luchtvochtigheid (5% tot 17%)
  • Planten werken geluiddempend
  • Planten zijn een bron van positieve energie en de gemoedstoestand verbetert
  • Planten zorgen voor een hogere productiviteit op de werkvloer
  • Planten hebben een kalmerend effect en helpen je te concentreren op werk
  • Planten zorgen voor stressvermindering en hogere tevredenheid
  • Planten geven thermisch comfort zodat je het minder te snel of te koud hebt
  • Planten zorgen voor minder ziekteverzuim tot wel 20%! Dat is 1.6 werkdag per persoon per jaar.

Wil je meer weten over de positieve effecten van planten? Lees dan hier het onderzoek van de Universiteit van Wageningen. 

Beursstand
Credits: Joya | event styling & design

Kun je voor een evenement/beurs beter planten kopen of huren? Waarom?

Vanuit een duurzaam perspectief zeg ik huren. Geregeld zie ik planten bij de vuilnisbak staan aan het einde van een beurs. Verschrikkelijk vind ik dat, zo zonde! En daarbij ook slecht voor het milieu. Wij leven enorm in een wegwerpmaatschappij en dit is ook sterk zichtbaar bij beurzen. Ik vind dat daar verandering in moet komen. Vroeger werden veel meer spullen gebruikt tot ze echt helemaal versleten waren en niet meer te repareren of, in het geval van planten, echt dood waren. Dit is enorm veranderd. Dingen worden weggegooid, omdat laten maken duurder is of omdat het niet meer in de mode is. 

Gelukkig is de RAI een super experiment gestart afgelopen maand. Zij zien geregeld dat na een grote beurs allerlei spullen overblijven en deze krijgen nu een tweede kans. In plaats van dat deze spullen van de beursstand in de vuilnisbak verdwijnen, komen ze terecht bij maatschappelijke organisaties in de buurt. Het is alleen nog niet bekend, wat de conclusie van het experiment is. Hier kun je het hele artikel van het Parool lezen.

Groen op de beurs
Credits: Joya | event styling & design

Helemaal geïnspireerd door alle planten en zin om aan de slag te gaan met de styling van je stand? Download het gratis e-book met 10 tips voor het stylen van jouw beursstand!

De lucht in een beurshal is niet altijd even zuiver, maar vaak erg droog. Houden planten het vol, een week daar staan?

De meeste planten houden het wel een week vol, maar vinden het niet altijd leuk. Naast de (inderdaad) droge lucht hebben de planten vooral moeite met geen daglicht tijdens een week op een beurs. Als je planten en bloemen vergelijkt, denk ik dat het voor verse bloemen lastiger is. 

Wat adviseer jij voor de verzorging van planten tijdens een meerdaagse beurs?

Voor een meerdaags event eigenlijk niets. Je kunt de planten beter laten staan op hun plekje bij de beursstand en na de beurs goed verzorgen. Doordat de planten geen daglicht krijgen op een beurs hebben ze ook minder behoefte aan water. 

Heb jij al eens planten op een beurs ingezet?

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wie zijn wij?

De Event Planner Academy is de 'one-stop-shop' voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 


Jouw go-to plek!

Deze Academy is de ‘one-stop-shop’ voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 

Vind hier de handigste resources & downloads en de beste leveranciers. Leer hier een nóg betere Event Planner te zijn. Niet alleen voor je opdrachtgever of baas maar bovenal voor jezelf. Zodat jij vol zelfvertrouwen je vak kunt uitoefenen!

Enneh.. een groot verschil met al die andere eventplatformen? De Event Planner Academy is een totaaloplossing! Niet alleen leveranciers vinden of alleen een cursus volgen. Nope, alles-in-1.