Hoe je met steenpapier evenementen flink verduurzaamt

evenement verduurzamen met steenpapier

Waarom is steenpapier zoveel duurzamer dan gewoon papier? En hoe kun jij als eventplanner een steentje bijdragen om steenpapier bekender te laten worden?

Ja, je leest het goed. Papier gemaakt van steen in plaats van hout. Evenementen zijn erg vluchtig en materiaal gaat vrijwel altijd eenmalig mee. Dat is ontzettend zonde en kan gelukkig ook anders.

Maak het verschil

Door voortaan steenpapier te gebruiken, maak je een enorm ecologisch verschil. Je bespaart veel bomen, water, energie en verminder je de CO2 uitstoot. Bovendien heeft steenafval geen restafval en komen er geen chemicaliën te pas bij de productie.

Meer weten over de productie van gewoon papier en steenpapier? In dit filmpje leggen ze de drastische verschillen uit.

Steviger en waterproof

Er zijn naast het milieu ook redenen voor jouw evenement om steenpapier te gebruiken. Het is steviger, scheurt minder snel en zelfs 100% waterproof.

Dat is ideaal voor een programmaboekje, plattegrond en tassen op buitenevenementen. Zelfs aan het einde van de dag en bij slecht weer blijft het drukwerk onaangetast. Mensen kunnen het zelfs gebruiken om op te zitten als de grond vochtig is!

Podcast

In deze podcast praat ik met Allard Lith, eigenaar van Stone Paper. Zij verkopen steenpapier aan drukkerijen. Ik praat met hem over waarom steenpapier nog niet omarmt wordt. We praten ook over bewustwording en recycling.

HIGHLIGHTS

Hieronder vind je een aantal highlights uit de podcast.

00:02:55
Samira: Voor de mensen die geen idee hebben wat steenpapier is… Ik vertel er vaak over en dan moeten mensen toch altijd eerst even denken, want je hebt het ook niet over houtpapier. Kun je vertellen wat het verschil is tussen “gewoon” papier en steenpapier?

Allard: Steenpapier is gemaakt van steen. Dat spreekt voor zich. Steen is in dit geval helemaal tot poeder gemalen marmer eigenlijk. En we gebruiken afval uit de mijnindustrie. Het betekent dat we dus niet de grond in gaan. Er is zoveel reeds gedumpt afval om uiteindelijk de komende 100.000 jaar, of in ieder geval heel lang, steenpapier te kunnen maken. Ook omdat het 100% efficiënt is. Het is niet zo dat we zoals bijvoorbeeld in het ouderwetse bomenpapier, daar wordt maar ongeveer een kwart van de boom gebruikt en de rest is eigenlijk afval. Je kan van heel weinig gebruik maken, want je moet die vezel hebben. Dat betekent dat de barsten, bladeren en noem maar op, dat is allemaal eigenlijk ongebruikt spul.

00:11:28
Samira: Wat ik bijvoorbeeld heel leuk vind aan het steenpapier is dat het waterproof is. En ik heb het idee dat mensen denken dat er een reliëf in zit ofzo. Maar ik heb nu een boekje in m’n handen vol met verschillende blaadjes. Het is gewoon papier. Als je het niet had gezegd, dan zou je niet weten dat het steenpapier is. Het is wat gladder. Het lijkt een beetje een soort coating.

00:14:17
Allard: Ik denk dat de meerwaarde voor een event of een bedrijf of wat dan ook is, is dat je als je duurzame keuzes maakt, wil je het ook laten zien want anders doe je het voor je eigen overtuiging. Dat is hartstikke goed, daar is niets mis mee. Alleen dan maak je niet optimaal gebruik van het fenomeen dat je daarmee bezig bent.

00:16:50
Allard: Dat is echt mijn volste overtuiging. Duurzaamheid wordt pas een succes als je er geld mee kan verdienen. Even heel plat gezegd. En geld verdienen betekent dat je dat je het functioneel kan toepassen. En het is hartstikke goed als je als je zonnepanelen op het dak doet, omdat je vindt dat het moet. Maar uiteindelijk is het een succes omdat het gewoon de rekening naar beneden brengt en uiteindelijk geld oplevert. Datzelfde geldt voor steenpapier. Omdat het anders is en omdat het anders voelt heeft het meerwaarde. Alleen dan moet je dus wel communiceren en uitleggen.

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wie zijn wij?

De Event Planner Academy is de 'one-stop-shop' voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 


Jouw go-to plek!

Deze Academy is de ‘one-stop-shop’ voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 

Vind hier de handigste resources & downloads en de beste leveranciers. Leer hier een nóg betere Event Planner te zijn. Niet alleen voor je opdrachtgever of baas maar bovenal voor jezelf. Zodat jij vol zelfvertrouwen je vak kunt uitoefenen!

Enneh.. een groot verschil met al die andere eventplatformen? De Event Planner Academy is een totaaloplossing! Niet alleen leveranciers vinden of alleen een cursus volgen. Nope, alles-in-1.