Hoe goed geluid het succes van jouw online event bepaalt

Hoe goed geluid het succes van jouw online event bepaalt

Als er iéts is wat we het afgelopen jaar hebben geleerd; het vasthouden van de aandacht bij online events vraagt om een andere aanpak dan bij een live evenement. Als organisator zijn er een aantal dingen die jij kunt doen om je deelnemers hierbij te helpen. Welke rol speelt het geluid hierin? In dit blog vertellen we je daar meer over en geven we je een aantal praktische tips.

Voor je evenement is de locatie heel erg belangrijk. Zeker bij online evenementen is mooi beeld onmisbaar. In je enthousiasme organiseer je bijvoorbeeld iets in die ene gave, industriële locatie. Geluidstechnisch gezien, doe je er goed aan te letten op de akoestiek.

Je staat er misschien niet zo snel bij stil. Ook wanneer je bezoekers het geluid via hun laptop ervaren, krijgen ze de akoestiek van de ruimte waarin je online event plaatsvindt mee.

Slecht geluid heeft invloed op je bezoekers

In een lege ruimte klinkt het hol als je praat en zul je een duidelijke echo horen. Ook in ruimtes waarin veel harde materialen zijn gebruikt, kom je dit tegen. Zo’n echo of galm zorgt voor:

  • afleiding en irritatie;
  • sneller moe worden;
  • concentratieverlies en verslappen van de aandacht;
  • vermindering van de informatie-overdracht;
  • een grotere kans dat bezoekers afhaken.

En laat dit nu nét zijn wat je jouw gasten niet toewenst tijdens jouw online eventbeleving.

Wat doet akoestiek precies?

De akoestiek in een ruimte bepaalt hoe het geluid klinkt. Het zorgt ervoor dat je jezelf kunt concentreren of juist kunt ontspannen. En het helpt jezelf goed verstaanbaar te maken of anderen juist goed te verstaan. Met goed geluid zorg je ervoor dat de boodschap aankomt.

Pascal van Dort

Pascal van Dort, Global Acoustics Ambassador bij Rockfon vertelde ons: ‘’Een goede spraakverstaanbaarheid is essentieel bij de overdracht van informatie. Zo blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek dat bij een slechte akoestiek 70% van de kinderen in een klas de medeklinkers die de leraar uitspreekt niet kan horen”.

Zonder al te technisch te worden, is het goed om te weten dat harde materialen veel invloed hebben op de spraakverstaanbaarheid. Tussen harde materialen blijft geluid heen en weer blijft kaatsen en dat zorgt voor een galm.

Hoe zorg je voor een goede akoestiek?

Zachte materialen nemen het geluid juist (deels) op. Om een aangename akoestiek te realiseren, is dus het zaak om de geluiden die in de ruimte worden geproduceerd te dempen. En geluidsoverdracht vanuit aangrenzende ruimtes te elimineren.

Het toevoegen van voldoende geluidsabsorberende materialen is dé oplossing om te borgen dat de boodschap voor de volle 100 procent bij de ontvanger aankomt”, aldus Pascal.

Denk ook goed na over de positie van je ruimte waar het online event gaat plaatsvinden. Een ongebruikte ruimte ernaast is ideaal. Je hebt dan minder last van contactgeluid van de ‘buren’.

Tips

Online events zijn blijvertjes en kennen verschillende vormen. Van podcasts, webinars tot live uitzendingen vanuit een studio. Je doet er goed aan om je bewust te zijn van de impact van geluid. Voeg het kopje akoestiek toe aan je checklist. Let op de inrichting en styling, ook tijdens een locatiebezoek aan een studio.

Neem je regelmatig een video op van achter je keukentafel? Heb je te maken met podcasts waarin kennis wordt gedeeld? Of verzorgt je opdrachtgever webinars over hun vakgebied? Kijk goed om je heen en scan de ruimte. Zie je een harde vloer, gladde muren en veel glas?

Deze adviezen helpen je een handje mee voor een goede akoestiek:

  • Trek de gordijnen dicht of gebruik doeken, hier geldt hoe meer lagen stof, hoe beter;
  • Leg een vloerkleed neer, hoogpolig is fijn, hoe meer textiel des te beter het werkt; • Go green! Zet grote planten neer die de geluidsgolven doorbreken;
  • Plaats een roomdivider tegen een lange wand voor minder galm; • Creëer hoeken en zitjes waarin je gebruik maakt van zachte materialen;
  • Pas een akoestisch product toe, er zijn allerlei oplossingen van tafelscherm tot harmonicawand op wieltjes of plafond- of wandpaneel, met of zonder fotoprint;
  • Betrek een goede audio-technicus en start met een inventarisatie van de omstandigheden.

“Let ook op de aanwezigheid van luchtroosters. Als er lucht doorheen kan, kan geluid dat ook. Doe deze dicht tijdens een online event of meeting en sluit storende geluiden van buitenaf zo veel mogelijk uit”, stelt Pascal.

Hoe de boodschap 100% aankomt

Bottom line; de beleving van jouw online activiteiten en hoe de boodschap overkomt, hangt voor een groot deel af van hoe de ontvanger het geluid ervaart. De keuzes die jij hierin maakt, staan aan de basis van het succes.

Wil je een aangename ervaring creëren met optimale informatie-overdracht? Doe hier iets mee. Als je het mij vraagt, is het echt zonde én een gemiste kans als er onvoldoende aandacht wordt besteed aan deze succesfactor!

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wie zijn wij?

De Event Planner Academy is de 'one-stop-shop' voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 


Jouw go-to plek!

Deze Academy is de ‘one-stop-shop’ voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 

Vind hier de handigste resources & downloads en de beste leveranciers. Leer hier een nóg betere Event Planner te zijn. Niet alleen voor je opdrachtgever of baas maar bovenal voor jezelf. Zodat jij vol zelfvertrouwen je vak kunt uitoefenen!

Enneh.. een groot verschil met al die andere eventplatformen? De Event Planner Academy is een totaaloplossing! Niet alleen leveranciers vinden of alleen een cursus volgen. Nope, alles-in-1.