Het wordt tijd voor meer vrouwelijke sprekers op congressen

Vrouwelijke sprekers

Is het jou weleens opgevallen dat de meeste sprekers mannelijk zijn? En dat terwijl er zoveel vrouwelijke experts zijn. Bij ZijSpreekt vind je ze!

Ik was er tot voor kort niet zo erg bewust van, tot ik eens programma’s bekeek van uiteenlopende congressen. Het werd me pijnlijk duidelijk dat er nog een hoop te winnen valt: er stonden slechts 10 à 30% vrouwelijke sprekers in de programma’s die ik had opgezocht. Ai.

Via een presentatie van Janneke van Heugten, die zich overigens inzet voor meer vrouwen in de media, kwam ik terecht bij ZijSpreekt. Een sprekersbureau voor vrouwelijke deskundigen, opgericht door Marga Miltenburg (te zien op bovenstaande foto).

“Ja, maar…”

Hoewel ik niet thuis ben in dit onderwerp en niet de exacte oorzaken weet, heb ik zelf het idee dat het vaak onbewust gebeurt. Je kiest een spreker die je eens eerder hebt zien spreken, of waar je goede verhalen over hebt gehoord. En als dat vaak mannen zijn, tja, dan blijven die telkens weer opnieuw uitgenodigd worden. En zeg nou zelf; we zien toch wel erg vaak the Usual Suspects terugkomen op het podium.

Sommige vrouwen brengen dit onderwerp ter sprake als er weer veel mannen in het programma staan. Dan krijgen ze allerlei redenen te horen waarom er weinig of zelfs geen vrouwelijke sprekers zijn. Er is zelfs een bingo-kaart van gemaakt van de meest gehoorde redenen (smoesjes eigenlijk).

Boek een vrouwelijke deskundige

Dus vrouwen, aangezien jij invloed hebt op het programma van het congres: kijk eens wat vaker of er een vrouw is die net zo goed de (keynote)presentatie kan doen. Het gaat trouwens niet alleen om meer vrouwen, maar om meer diversiteit op alle fronten.

Als je direct je stem wilt laten horen, onderteken dan de petitie ‘Zeg nee tegen het mannenpanel‘ of lees meer over dit initiatief (PDF). Het is een Nederlandse variant op de ‘No thanks, mate’ waar de NOS vorig jaar eens over schreef.

Kijk voor de meer dan 600 vrouwelijke sprekers en dagvoorzitters op zijspreekt.nl. Keus genoeg lijkt me!

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wie zijn wij?

De Event Planner Academy is de 'one-stop-shop' voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 


Jouw go-to plek!

Deze Academy is de ‘one-stop-shop’ voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 

Vind hier de handigste resources & downloads en de beste leveranciers. Leer hier een nóg betere Event Planner te zijn. Niet alleen voor je opdrachtgever of baas maar bovenal voor jezelf. Zodat jij vol zelfvertrouwen je vak kunt uitoefenen!

Enneh.. een groot verschil met al die andere eventplatformen? De Event Planner Academy is een totaaloplossing! Niet alleen leveranciers vinden of alleen een cursus volgen. Nope, alles-in-1.