Goede badges voor je evenement maken doe je zo

Event badges

Op vrijwel elk evenement krijgen bezoekers een badge, maar is dat wel echt nodig? En als het antwoord ja is: hoe zorg je dan voor goede en nuttige badges?

Waarom wil je badges?

Badges kunnen een handig middel zijn op een evenement. Ik gebruik bewust het woord ‘middel’, want badges hebben een doel. Bij sommige evenementen heb ik het idee dat mensen het inzetten omdat het zo hoort en we het gewend zijn. Heb je er weleens bij stilgestaan wat het doel is van de badge of je het wel daadwerkelijk nodig hebt?

Ik zet een aantal redenen om badges te maken op een rij:

 • Je wilt duidelijk zien in welke groep mensen vallen. Dit zie je met name op beurzen waar elke doelgroep een andere kleur badge of keycord krijgt.
 • Je wilt netwerken stimuleren en zorgen dat mensen elkaars naam zien en onthouden.
 • Er staat een code op die je kunt scannen. Bijvoorbeeld op contactgegevens uit te wisselen of inzichtelijk te krijgen welke sessies bezocht worden.

Het netwerken stimuleren met een badge

Als je het netwerken wilt stimuleren, dan gaat dat – ook met een badge – niet vanzelf. Je kunt zelden een badge goed lezen, tenzij je al voor iemands neus staat en dan ga je toch sowieso het gesprek al aan? Als je mensen wilt verbinden, dan zijn er allerlei handige netwerktools en -spellen voor.

Tips voor goede badges

Natuurlijk kunnen badges een handige ondersteuning zijn bij het netwerken. Zorg er dan wel voor dat de naam goed leesbaar is. Zet de naam aan beide zijdes als je een keycord gebruikt. Naamkaartjes aan badges willen nog wel eens omdraaien en als je de naam dan niet ziet, schiet het nog niet op.

Zet afhankelijk van het doel van het evenement ook de functie en/of de bedrijfsnaam op de badge. De naam van het evenement zou ik er klein opzetten. Het hoeft niet groot en opvallend. Mensen weten wel op welk evenement ze zijn 🙂

Mensen in groepen delen

Gebruik je badges om mensen in groepen te delen? Dan kan dat ook op andere manieren, zonder dat mensen met zo’n bungelend ding hoeven rond te lopen. Geef ze bijvoorbeeld een polsbandje, tas of notitieboekje in een bepaalde kleur. Je kunt ook kiezen voor digitale armbandjes waardoor je mensen per ronde of sessie in andere groepjes kunt zetten.

Creatieve varianten

Er verschijnen ook steeds meer creatieve, opvallende of juist praktische varianten op badges en keycords. Zo kwam ik laatst twee nieuwe keycords tegen: een die er heel mooi en stijlvol uitzag qua design en een versie waarbij de keycord tevens oplaadkabel is voor mobieltjes.

Je kunt ook voor simpele textielstickers kiezen waar mensen hun naam op schrijven. Voor kleinere evenementen is er een nog leuker idee. Laat mensen in duo’s elkaar een bijnaam geven! Geef ze enkele minuten om met elkaar kennis te maken, zodat ze een passende naam kunnen verzinnen. Dat is gelijk een leuke ijsbreker.

Heb jij nog tips voor het maken van goede badges?

Plaats een reactie

3 reacties

 1. Leuk stuk!
  Ik heb nog een tip voor het automatisch plaatsen/printen van al je badges:
  Je kan een excellijst in illustrator verbinden aan je ontwerp zodat je automatisch alle namen van je bezoekers op je namebadge kunt krijgen om deze vervolgens op te slaan of zelfs direct te printen.
  Bekijk hier hoe je dit doet en de site die je nodig hebt om je data in illustrator te krijgen:
  https://www.youtube.com/watch?v=xA3cznd14-c
  https://joaofaraco.com.br/converter/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wie zijn wij?

De Event Planner Academy is de 'one-stop-shop' voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 


Jouw go-to plek!

Deze Academy is de ‘one-stop-shop’ voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 

Vind hier de handigste resources & downloads en de beste leveranciers. Leer hier een nóg betere Event Planner te zijn. Niet alleen voor je opdrachtgever of baas maar bovenal voor jezelf. Zodat jij vol zelfvertrouwen je vak kunt uitoefenen!

Enneh.. een groot verschil met al die andere eventplatformen? De Event Planner Academy is een totaaloplossing! Niet alleen leveranciers vinden of alleen een cursus volgen. Nope, alles-in-1.