Je bent druk bezig met het organiseren van jouw event: de inhoud is bijna af en je weet hoeveel mensen er komen. Hoe voorkom je dat je een ongemakkelijk en stil begin hebt van je event? En hoe gaan die mensen elkaar een beetje leren kennen? De oplossing is simpel: door een leuke ijsbreker in te zetten! In deze blog deel ik drie toffe ijsbrekers met je die je kunt inzetten voor jouw workshop, training, of ander event!
Inhoud
Wat is belangrijk voor ijsbrekers?
Het allerbelangrijkste bij het inzetten van ijsbrekers is dat jij je comfortabel voelt met de opdracht. Vind je de opdracht te gek, te ver afstaan van je inhoud of snap je de opdracht zelf ook niet zo goed? Doe het dan niet! Kies altijd een werkvorm uit waarbij je op je gemak bent, zodat je het goed kunt uitleggen en inzetten. Mensen zullen reageren op jouw energie en enthousiasme.
Verder is het ook van belang dat je de ijsbreker afstemt op de rest van je event. Niet per sé op de inhoud (mag natuurlijk wel), maar vooral op de stemming die je wilt neerzetten tijdens je event. Wil je dat iedereen gedurende het event een actieve inbreng heeft? Zorg dat ze dat ook tijdens de ijsbrekers hebben! Moet iedereen je hele event zitten? Begin je ijsbreker staand! Zorg voor afwisseling.
1. ‘Ik ben de enige hier die…’
Deze werkvorm is ideaal voor kleine groepen op je event. Dat betekent dat je het kan doen als je met een kleine groep bent óf dat je je grote groep opdeelt in subgroepen. Je kan deze werkvorm inzetten zodat iedereen zich voor kan stellen. Voorstelrondjes kunnen echter ontzettend saai zijn. In dit geval vraag je mensen alleen hun naam te zeggen, gevolgd door de zin: ‘Ik ben hier de enige die….’. Deze zin mag vervolgens afgemaakt worden met een kenmerk van de persoon, waarvan zij denken dat zij de enige zijn in die ruimte die dat kenmerk heeft.
Zelf begin ik deze werkvorm bijvoorbeeld vaak met: ‘Ik ben Simone en ik ben de enige hier die geen pizza lust.’ Vaak ben ik dan ook écht de enige en krijg ik meteen veel verbaasde reacties en vragen (leuke ijsbreker dus!). Weet jij al iets waar jij de enige in bent?
2. Koffie of thee?
Deze werkvorm heeft veel verschillende namen en wordt o.a. ook weleens ‘A of B?’ genoemd. Ik noem ‘m altijd ‘koffie of thee?’, omdat dat vaak gelijk mijn eerste vraag is. In deze werkvorm bedenk je vooraf een aantal vragen die je aan je deelnemers kan stellen (hoe grotere groep hoe leuker). Vervolgens geef je in de ruimte waar je event is twee gebieden aan waar men heen moet lopen om een keuze te maken. Bijvoorbeeld: ‘bij de linkermuur ga je staan voor optie ‘koffie’ en bij de rechtermuur voor optie ‘thee’.‘ Natuurlijk kun je dit ook met zitten en staan op stoelen doen, maar bewegen door de ruimte is vaak leuker. Zo komen ze namelijk steeds naast andere mensen te staan.
Op deze manier kun je verschillende vragen stellen en meestal zijn maximaal 10 vragen voldoende. Je kan de vragen vrij oppervlakkig houden, zoals: strand of bos, zomervakantie of wintersport, Sinterklaas of Kerst etc. Maar je kunt ook juist steeds wat dieper gaan of meer richting de inhoud van jouw event.
Tip: Laat af en toe wat stiltes vallen (ga niet te snel door naar de volgende vraag), zodat men onderling er wat over kan praten of lachen.
3. De kaart van Nederland
Deze werkvorm is leuk voor zowel kleine groepen (ca. 6 personen) tot enorm grote groepen. Leg uit dat men moet visualiseren dat de kaart van Nederland getekend is op de grond. Wijs aan waar het noorden is en waar het zuiden. Vervolgens stel je een vraag die als antwoord een plaats in Nederland heeft waar de deelnemers mogen gaan staan. Zo komen deelnemers snel bij gelijkgestemden te staan (wat betreft die bepaalde vraag). Je kunt bijvoorbeeld denken aan: ‘Waar ben je geboren?’ Maar ook: ‘Waar kreeg jij jouw eerste baan?’ of ‘Wat vind je de leukste plek in Nederland?’. Hier kun je natuurlijk talloze variaties op bedenken. Ook dit kan weer toegespitst worden op de inhoud van je event.
Heb je een kleine groep? Laat dan iedereen even kort toelichten waar ze staan en of ze daar nog iets over willen delen. Heb je een hele grote groep? Laat de deelnemers in twee- of drietallen even kort een toelichting geven aan elkaar.
Uitproberen
Een goede tip voor ijsbrekers is vooral: probeer het eens uit! Wissel eens af in je events en kijk welke het beste past bij jou en jouw events. Geef er je eigen draai aan en breng elke werkvorm met energie. Succes!
Credits featured foto: @ruijunluong
Simone Plukkel
Simone is een energieke ondernemer en eigenaar van het bedrijf PLUK. Met PLUK helpt ze als leerexpert ondernemers met het zo goed mogelijk delen van hun kennis en informatie. Simone heeft geleerd hoe mensen leren en zet dat in om workshops, (online) trainingen en events zo neer te zetten dat het de meeste waarde biedt aan de deelnemers.
Je vindt Simone op Instagram, LinkedIn en Pinterest.