BTW-tarief verhoogd, wat betekent dat voor mijn evenement?

BTW-tarief verhoogd, wat betekent dat voor mijn

Je hebt het vast al voorbij zien komen; per 1 januari 2019 is het lage btw-tarief van 6% verhoogd naar 9%. Maar wat betekent dat voor jouw evenement? Bedrijven kunnen gemakkelijk de betaalde btw in mindering brengen op de btw-aangifte. 9 of 99% maakt dus in principe niets uit. Deze verhoging heeft vooral gevolgen voor de portemonnee van de particulier en daarmee indirect ook voor de bedrijven binnen de eventsector die particulieren bedienen. In deze blog lees je waar je als event organisator op moet letten!

Ticketprijs

Voor de meeste bedrijfsevenementen geldt sowieso het hoge btw-tarief van 21%. Dat betekent dat er voor al die evenementen niet zoveel is veranderd als het gaat om ticketprijzen. De evenementen die eerder tickets verkochten met een laag btw tarief zullen hun tarief -logischerwijs- moeten verhogen van 6 naar 9%. Grofweg gaat het om de volgende soorten evenementen:

Twijfel je over het btw-tarief wat je voor jouw event moet hanteren? Snap ik! Het is en blijft een beetje een grijs gebied. Bij twijfel is het altijd goed om even contact op te nemen met de belastingdienst om fouten te voorkomen!

Catering

Net zoals op de boodschappen gaat op al het eten en drinken op een evenement het btw-tarief van 6 naar 9%. Voor alcohol geldt nog steeds het hoge tarief van 21%. Maak je gebruik van een cateraar? Dan zie je dat als het goed is vanzelf op de factuur verschijnen. Het is wel goed om bij het opstellen van de event begroting er alvast rekening mee te houden! Je kunt er namelijk voor kiezen om deze verhoging door te berekenen aan de bezoeker en te verwerken in de ticketprijs. 

Nog twee aandachtspuntjes:

  1. Afhankelijk van het soort event wat je organiseert is het misschien wel zo netjes om de prijsverhoging te communiceren. Organiseer je bijvoorbeeld een terugkerend event voor particulieren en wil je door de hogere kosten van catering de ticketprijs verhogen? Stel ze op de hoogte! Bij jou als organisator staat deze btw-verhoging hoog op je agenda maar particulieren zijn er veel minder mee bezig en zien alleen een vervelende prijsverhoging.
  2. Let even op de overgangsperiode. Heb je in 2018 een factuur gestuurd met diensten die je in 2019 pas levert? Dan kan het zijn dat je alsnog 9% btw moet heffen. Twijfel je? Vraag je boekhouder even om advies!

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wie zijn wij?

De Event Planner Academy is de 'one-stop-shop' voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 


Jouw go-to plek!

Deze Academy is de ‘one-stop-shop’ voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 

Vind hier de handigste resources & downloads en de beste leveranciers. Leer hier een nóg betere Event Planner te zijn. Niet alleen voor je opdrachtgever of baas maar bovenal voor jezelf. Zodat jij vol zelfvertrouwen je vak kunt uitoefenen!

Enneh.. een groot verschil met al die andere eventplatformen? De Event Planner Academy is een totaaloplossing! Niet alleen leveranciers vinden of alleen een cursus volgen. Nope, alles-in-1.