Je gaat aan de slag met de organisatie van een evenement. Het mag meer zijn dan alleen een gezellige middag en je wilt elke euro goed besteden. Het is tijd voor een goed doordachte eventstrategie! Wat mag er niet ontbreken in zo’n eventstrategie? Je leest het in deze blog!
Event vs. marketingstrategie
Een evenement is nooit een op zichzelf staande happening maar altijd onderdeel van een groter geheel: de marketingstrategie. Een evenement is namelijk een marketing tool. Hoe verhoudt het event zich tot de marketingstrategie? Dat kun je op twee manieren aanvliegen:
- De marketingmix is al bepaald en alle middelen zijn begroot en ingepland. Daar zit nog geen evenement bij maar je ziet er inmiddels de toegevoegde waarde van in. Het evenement is dus een aanvulling op de huidige marketingstrategie. Op welke manier dient het de reeds geformuleerde doelstelling(en) en vult het geplande middelen aan?
- De marketingstrategie en bijbehorende mix is nog niet bepaald. Vanuit de te formuleren doelstellingen kun je aan de slag met een eventstrategie: welke marketingmix zet je dit jaar in om doelstellingen te behalen? En wat voor soort evenementen passen goed binnen die mix van middelen?
Bovenstaand verhaal geldt niet alleen voor evenementen met een puur zakelijk karakter. Zelfs personeelsfeesten kun je verweven met de marketingstrategie van je bedrijf. Hoe zorg je er voor dat het personeel de visie, missie en waarden van het bedrijf uitdraagt? En hoe zorg je er voor dat ze met zo’n fijn gevoel naar hun werk gaan om ziekteverzuim zoveel mogelijk te beperken? Dat kunnen doelstellingen zijn die leiden tot het bewust inzetten van een personeelsevenement.
De ‘WHY’ van het evenement
De kern van een goede eventstrategie zit ‘em in de ‘WHY’ van het evenement. Waarom organiseer je überhaupt het evenement? Dat is niet ‘omdat jullie dat al jaren zo doen’ of omdat de baas je dat heeft opgedragen. Je organiseert een evenement omdat je de doelgroep wilt inspireren en activeren tot het vertonen van bepaald gedrag. Dat kan simpelweg een aankoop zijn, maar ook mensen op een bepaalde manier laten voelen en denken over jouw bedrijf als merk. Als de ‘WHY’ van jouw evenement naadloos aansluit op de ‘WHY’ van jouw bedrijf, dan heb je een sterke basis van de evenstrategie te pakken!
Extra tip:
Werk je in een team? Organiseer dan bijvoorbeeld een brainstormsessie op de hei met alle betrokken partijen om achter de waarom van het evenement te komen.
Een concrete doelstelling!
Je weet inmiddels hoe de eventstrategie zich verhoudt tot de overkoepelende marketingstrategie en de ‘WHY’ achter het event is ook helder. What’s next? Een concrete doelstelling! Zonder doelstelling kun je nooit concluderen of het een geslaagd evenement is. Formuleer altijd een hoofddoelstelling en eventueel een aantal subdoelstellingen die de hoofddoelstelling ondersteunen.