Is duurzaamheid ineens onbelangrijk geworden?

Weinig aandacht voor duurzaamheid op evenementen

Als wij eventplanners iets kunnen, is het wel snel schakelen. Dat zien we nu ook gebeuren, inspirerend om te zien. Al lijkt het wel of de huidige aanpassingen ten koste gaan van duurzaamheid.

Ben jij iemand die vasthoudt aan wat er geweest is en dat zo vormgeeft dat het aan de richtlijnen voldoet of ben jij iemand die een andere wereld voor zich ziet, waarin aspecten van ‘vroeger’ passen?

Is het nieuwe normaal, wel normaal?

Hoe passen we ons aan?

De anderhalvemetersamenleving, wat houdt die naast de fysieke afstand eigenlijk in? Dat antwoord kan er per onderneming, dienst en product heel anders uitzien. Voor evenementen heeft het een enorme impact op hoeveel mensen er aanwezig kunnen zijn, waar ze naar binnen komen, hoe we ze ontvangen (hebben we onbewust al afscheid genomen van het handen schudden?), welke locatie het meeste geschikt is, hoe de lunch wordt geserveerd en ga zo maar door.

Hoe pakken we het aan? Gaan we vanuit een standaard template per onderwerp kijken hoe we dat aan kunnen passen of beginnen we blanco en gaan we out of de box denken?

Huidige voorbeelden bestaan veel uit wegwerpartikelen

De voorbeelden die ik al geregeld langs heb zien komen, blijven veelal bij het oude. Met wat aanpassingen om er een ‘geschikt’ evenement van te maken. Geschikt is daarbij een dubbel woord, want het houdt zich inderdaad aan de RIVM-richtlijnen, maar helaas zien we ook dat er juist op duurzaamheid dan weer ingeleverd wordt. De disposables, lunchboxes en take away koffiebekers waren tot voor kort steeds meer taboe, maar worden nu zonder pardon genoemd.

Jammer! Want juist nu heb je de vrije hand in hoe je jouw evenement niet alleen aanpast op probleemoplossend niveau, maar ook hoe je het voor een langere periode en dus strategisch in kan zetten.

Denk vanuit een strategisch plan

Vanuit een strategisch, langetermijnplanning werken in plaats van vanuit losse punten levert meer op en is uiteindelijk dan ook goedkoper. Dit geldt ook voor duurzaamheid. Pak het direct bij de wortels aan. In deze tijd hebben we het dan niet over zonnepanelen of een nieuw composteermachine, maar over jouw bedrijf.

Als je duurzaamheid direct in je strategisch plan verwerkt en dus ook gelijk bespreekbaar maakt, werpt dit snel zijn vruchten af. Keuzes worden namelijk gemakkelijker gemaakt. Bij een doelstelling zoals “zo min mogelijk afval”, zal biologisch afbreekbaar plastic geen keuze zijn en hoef je het dan ook niet in te kopen. Daarbij kun je ook je toeleveranciers vragen om zo min mogelijk verpakkingen te gebruiken. Scheelt meteen een hoop uitpakwerk!

Vraag jezelf af:

  • Wat kan ik doen tegen voedselverspilling?
  • Wat kan ik doen op het gebied van verpakkingen, transport, communicatie en mijn personeel?

Promoot je jouw bedrijf bijvoorbeeld met: “we hebben genoeg parkeerplekken voor de deur”, terwijl het treinstation 5 min lopen is? Dan is er werk aan de winkel.

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wie zijn wij?

De Event Planner Academy is de 'one-stop-shop' voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 


Jouw go-to plek!

Deze Academy is de ‘one-stop-shop’ voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 

Vind hier de handigste resources & downloads en de beste leveranciers. Leer hier een nóg betere Event Planner te zijn. Niet alleen voor je opdrachtgever of baas maar bovenal voor jezelf. Zodat jij vol zelfvertrouwen je vak kunt uitoefenen!

Enneh.. een groot verschil met al die andere eventplatformen? De Event Planner Academy is een totaaloplossing! Niet alleen leveranciers vinden of alleen een cursus volgen. Nope, alles-in-1.