Waar let je op bij het organiseren van een duurzaam evenement?

Duurzaam event

Het organiseren van een volledig duurzaam evenement is (nog?) niet mogelijk. Wij zouden dan bijvoorbeeld niet reizen naar de evenementenlocatie, geen catering hoeven aanschaffen en vervoeren en geen energie gebruiken voor alle apparatuur en podia. Dit zijn namelijk al best vervuilende handelingen. Toch zijn er bij elk evenement aspecten waarop je winst kan behalen met betrekking tot duurzaamheid (waarom dat belangrijk is lees je hier). Met deze tips maak jij je evenement op een makkelijke manier iets duurzamer!

No waste

Zorg dat je voor een evenement zo min mogelijk producten laat maken en hierdoor dus weinig afval produceert. Denk hierbij onder meer aan promotiematerialen, aankleding voor het evenement en goodiebags. Tijdens het ontwerpen van de aankleding van het evenement zet je bijvoorbeeld geen datum op de materialen en houd je de huisstijl van het evenement aan zodat je de materialen de volgende edities nogmaals kan gebruiken.

Wat wil je als promotiemateriaal aanbieden? Een flyer met algemene informatie voor iedereen die langs jouw stand loopt of een verdiepingstraject voor deelnemers van een seminar? In het eerste geval bereik je nog geen 3% van je doelgroep. Er wordt 1 seconde naar je flyer gekeken en je deelt ze zomaar uit zonder strategie. Geen goed idee dus. Spreek de persoon die naar jouw stand kijkt aan en zorg dat je eerst meer weet over hem/haar voordat je iets uitgeeft. In het scenario van het verdiepingstraject is het bijvoorbeeld weer effectiever om een follow-up mail te sturen. 

Afval scheiden

Als er dan toch materiaal geproduceerd wordt, zorg dan dat alles zoveel mogelijk gescheiden wordt. Dit klinkt heel logisch maar dat is het voor veel evenementen niet. Aan het einde van de dag zitten de afvalbakken overvol en wordt alles in de dichtstbijzijnde afvalbak gedaan.

Sommige eventprofessionals stellen voor om geen afvalbakken neer te zetten tijdens een evenement omdat mensen het afval dat ze produceren dan meenemen naar huis. De voor de hand liggende reactie is daarentegen dat de bezoekers het afval meenemen totdat ze de eerste afvalbak zien. Het probleem wordt hiermee dus niet opgelost, maar verplaatst. Zet in plaats daarvan bijvoorbeeld afvalbakken neer met verschillende compartimenten. De uitleg boven de bakken, zoals je hieronder ziet bij de afvalbakken van afvalBOX, maakt het scheiden van afval veel eenvoudiger voor bezoekers.

Locatie

Veel evenementenlocaties kennen inmiddels de voordelen van een zo duurzaam mogelijke locatie zijn. Toch is het goed om bij elke locatie te checken wat zij nou precies doen aan duurzaamheid. Achterhaal wat hun duurzaamheidsbeleid is en of je dat mag inzien. Ontdek of zij bijvoorbeeld met groene energie uit hernieuwbare bronnen werken en of ze samenwerken met lokale leveranciers. En bovendien, welke afspraken zij dan hebben met hun leveranciers.

Leveranciers

De afspraken die je met jouw leverancier(s) maakt zijn altijd belangrijk. Ook de afspraken die je met jezelf en jouw team/opdrachtgever maakt over de leveranciers zijn belangrijk. Zorg dat je helder hebt wie de leveranciers zijn, hoe duurzaam ze zijn, of ze lokale producten gebruiken en of ze in de omgeving van de evenementenlocatie zitten. Om het nog concreter te maken denk je hierbij bijvoorbeeld aan een cateraar. Waar komt de cateraar vandaan en werken zij met seizoens- en streekproducten? Maar ook: hoe worden de producten behandeld?

Vervoer

De laatste tip draait om het vervoer van en naar je evenement. De beste optie is het zoeken van een locatie die makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken is. Maak het bezoekers makkelijker om duurzamer te reizen door te zorgen voor oplaadpalen rondom de locatie voor elektrische autorijders en bezoekers met een elektrische fiets. Voor die laatste sportieve groep is het bovendien fijn wanneer er een fietsenstalling is. Wanneer de locatie wat minder makkelijk te bereiken is met het OV, zet dan bijvoorbeeld transfer busjes in. Denk hierbij aan elektrische bussen of bussen op biogas.

Heb je te maken met een internationaal publiek die per vliegtuig naar je evenement reizen? Overleg dan eens met vliegtuigmaatschappijen over compensatiemogelijkheden. KLM plant bijvoorbeeld een boom voor het aantal gevlogen kilometers van een vliegtuig. Ook met de NS of een lokale vervoerder kun je mogelijk een deal sluiten over de prijs van tickets. Elke deelnemer die niet met de auto komt maar het OV gebruikt stoot immers 95% minder CO2 uit!

Dit zijn een paar kleine stapjes waar je als organisator rekening mee kan houden. Alle kleine beetjes helpen, nietwaar?!

Wat zijn voor jou de stapjes waardoor je jouw evenement duurzamer maakt?

Plaats een reactie

0 reacties

  1. Goed dat je aandacht besteed aan de organisatie van het duurzame evenement. Ik heb voor mijn shop in natuurcosmetica veel gebruik gemaakt van drukwerk, maar echt duurzaam is natuurlijk anders. Een goed idee is om je stand op een evenement aan te kleden met banners en spandoeken die opnieuw gebruikt kunnen worden.

    1. Hi Isabel,

      Ook bij drukwerk is het goed om je af te vragen waar je het voor wil gebruiken. Soms kom je er niet onder uit omdat er nog geen goede vervanger is om een boodschap snel over te brengen. Kies dan voor de meest duurzame oplossing op dat moment. Bijvoorbeeld een klein aantal flyers drukken of het drukwerk gericht uitgeven aan mensen die echt interesse getoond hebben.

      Ik ben het eens met jouw goede idee om alle gedrukte vormen van communicatie zo te maken dat er naderhand nog iets mee gedaan kan worden. Bijvoorbeeld door geen datum of jaartal op een banner/ spandoek te zetten.

      Dankjewel voor jouw reactie!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wie zijn wij?

De Event Planner Academy is de 'one-stop-shop' voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 


Jouw go-to plek!

Deze Academy is de ‘one-stop-shop’ voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 

Vind hier de handigste resources & downloads en de beste leveranciers. Leer hier een nóg betere Event Planner te zijn. Niet alleen voor je opdrachtgever of baas maar bovenal voor jezelf. Zodat jij vol zelfvertrouwen je vak kunt uitoefenen!

Enneh.. een groot verschil met al die andere eventplatformen? De Event Planner Academy is een totaaloplossing! Niet alleen leveranciers vinden of alleen een cursus volgen. Nope, alles-in-1.