Veel te veel goed voedsel verdwijnt in de vuilnisbak. Niet alleen thuis of in restaurants, maar ook op evenementen. Lees hoe je voedselverspilling zoveel mogelijk kunt voorkomen of in ieder geval kunt verminderen.
Al jaren frustreer ik me hierover: op evenementen (en andere plekken) zie ik grote hoeveelheden eten verpieteren of in de prullenbak belanden. Vreselijk. En hoe vaak ik m’n hoofd erover breek, dé oplossing heb ik niet. Gelukkig worden steeds meer mensen en bedrijven hier ook bewust van en zijn er allerlei manieren om voedselverspilling te verminderen. Door mijn bezoek aan Horecava afgelopen week zag ik wat voor mooie stappen RAI Amsterdam hierin zet.
Wij hebben er ook nog over nagedacht en wat tips op een rij gezet. Tips waar jij als eventplanner zorg voor kunt dragen. Het kost dan wel iets meer moeite. Maar het is het overwegen waard als je je wilt inzetten tegen voedselverspilling.
Inhoud
Minder eten bestellen
Ik weet niet of het gebruikelijk is, maar ik bestelde zelf altijd net iets minder eten dan het aantal bezoekers dat ik verwachtte op een evenement. Om de een of andere reden houd je altijd over. Of het nou ligt aan dat bezoekers op evenementen meestal weinig tijd hebt om te eten of omdat je vaak staand eet en het dus wat onpraktisch is, weet ik niet. Als je merkt dat je altijd overhoudt, durf het dan eens aan om iets minder te bestellen. Overleg eventueel met de locatie of cateraar of ze een oplossing kunnen verzinnen als je op de dag zelf merkt dat er toch wat extra eten nodig is.
Zorg voor houdbare extraatjes
Durf je het risico niet te nemen om minder eten te bestellen en ben je bang dat je te kort komt? Een manier om dat te ondervangen is om wat extraatjes neer te zetten en achter de hand te hebben wat niet snel verpieterd. Soep, banaan, snoepgroente of muffins bijvoorbeeld. Het is het eerste wat in me opkomt, maar als je overlegt met de catering, dan valt er vast nog wat creatievers te verzinnen!
Houd eten langer koel
Wat je ook vaak ziet is dat er bijvoorbeeld broodjes neergelegd wordt op een buffet en dat lang blijft liggen. Heel vriendelijk, want gasten kunnen later nog een extra broodje pakken als ze trek hebben. Maar vaak blijft het haast onaangeraakt en gaat het er steeds minder lekker uitzien. En droogt het uit.
Je zou ook kunnen zorgen dat je een deel van de broodjes neerlegt en de rest in de koeling houdt. Af en toe vul je het buffet weer aan als ze bijna op zijn. Een ander idee is om na de lunchtijd een bordje neer te zetten dat bezoekers bij de crew om een broodje kunnen vragen als ze nog trek hebben. De bezoeker moet dan ietsjes langer wachten, maar dan hebben ze nog wel een vers broodje!
Deel doggy bags uit
Je kunt het overgebleven eten ook in (papieren) bakjes of zakjes en weggeven aan eenieder die daar behoefte aan heeft. Als je betaald eten serveert op je evenement en het dus niet gratis wilt weggeven, dan kun je overgebleven eten meegeven aan de crew.
Verkoop doggy bags
Wil je hulp bij het regelen van de doggy bags, wat geld verdienen of het op grotere schaal inzetten? Bij Horecava maakten we kennis met Too Good To Go. Een bedrijf dat doggy bags, of Magic Boxes zoals ze dat zelf noemen, verkopen via een app aan consumenten. Een geweldige oplossing!
Meer manieren om verspilling tegen te gaan
Ik zag ooit eens een programma dat er een bedrijf was in Amerika die met busjes overgebleven eten ophaalt en vervolgens aflevert bij daklozenopvang. In Nederland is dit er denk ik nog niet, maar er moeten nog veel meer manieren en initiatieven zijn.
Als jij nog tips hebt, deel het in de reacties. Zo kunnen we elkaar helpen om evenementen te verduurzamen!