No More Single Use!

single use

Het festivalseizoen is in volle gang! Lekker dansen en genieten van je favoriete deuntjes in de open lucht! Lachen, drinken en gek doen met je vrienden. Even onbezorgd plezier maken. Maar is de festivalganger van tegenwoordig nog wel zo onbezorgd? En wat is jouw rol als evenementenorganisator hierin? Lees hieronder wat jij kan doen aan no more single use, ofwel de ban op wegwerpartikelen.

No More Single Use!

Een kreet die veel te lezen en te horen is. Zelfs zoveel dat wij er niet meer onderuit kunnen. De natuur kan alle rommel die wij maken niet meer aan en de Plastic Soup is groter dan ooit.

Eind oktober 2018 kwamen de eerste berichten naar buiten: het Europees Parlement gaat wegwerpplastic vanaf 2021 verbieden. Onder wegwerpplastic vallen onder andere de volgende producten: bekers, bestek, borden, rietjes, ballonnen, ballonstokjes, en wattenstaafjes. Een goed begin dus! Een groot deel van het Europees Parlement heeft er al mee ingestemd. Dit betekent alleen nog niet dat het verbod er officieel komt. Hiervoor moeten eerst de milieuministers van de lidstaten akkoord gaan met het voorstel. Wanneer dit gaat gebeuren is nog onduidelijk.

Als het voorstel erdoor komt dan moeten er alternatieven worden bedacht voor verpakkingsmaterialen. Niet alleen voor de consument in de winkels, maar ook voor de evenementenbranche. Wat betekent dit dan voor evenementen en single use?

Hoe gaan evenementenorganisatoren hiermee om?

Als voorbeeld kunnen wij kijken naar de gemeente Amsterdam. Zij zijn bezig om een duurzaamheidsbeleid op te stellen voor evenementen en deze willen zij in 2020 in laten gaan. Het gaat om evenementen met meer dan 2000 bezoekers in de stad en de gemeente Amsterdam. Zij moeten voldoen aan strenge eisen op het gebied van onder andere afval, water, energie en mobiliteit. Een onderdeel van dit beleid is het afvalbeleid (de 3R-strategie) waar jullie eerder over hebben kunnen lezen in mijn vorige blog.

Maar wat nou als je geen groot festival voor 2000 bezoekers organiseert of je wil een beurs of trainingsdag organiseren? Dan kan je wellicht aan de slag met onderstaande tips!

1. Print geen hand-outs van presentaties, maar stel ze digitaal beschikbaar

Steeds vaker krijg ik van bezoekers een mailtje of telefoontje met de vraag of de hand-outs van de presentatie worden uitgedeeld. Ze willen dit graag weten zodat ze zich dan kunnen instellen op luisteren in plaats van foto’s maken en (heel veel) meeschrijven. Als antwoord geef ik dan dat ik met de spreker ga overleggen of de presentatie gedeeld mag worden en als dat mag, dat deze presentatie dan achteraf verstuurd wordt. De reden hiervoor is natuurlijk dat voor iedereen printen niet heel duurzaam is en niet iedereen een printje wil ontvangen (en per persoon wel of niet printen onbegonnen werk is). Wanneer je bezoeker weet dat de presentatie naderhand naar hen toe komt kunnen ze dit meenemen in de manier van aantekeningen maken.

2. Bied verpakkingsvrij eten en drinken aan

Of je nou op een beurs staat of een training voor een kleine groep geeft: iedereen wil graag bij binnenkomst een kopje koffie of thee (of een frisje wanneer je ’s middags begint). En bij een kopje koffie is het toch lekker om iets te serveren, zoals een brownie of een hartige snack bij een frisje. Zorg dan dat je snack niet in de verpakking zit. Vind je dat onhygiënisch? Zorg dan dat je een schaaltje met lekkernijen op de bar of tafels presenteert zodat je bezoeker toch iets lekkers kan pakken.

3. Check welk materiaal je gebruikt en waar het vandaan komt zodat je een verhaal hebt om je gasten te vertellen

Bij bovenstaand voorbeeld met het presenteren van de zoetigheden wil je natuurlijk dat je bezoekers iets hebben om in ieder geval hun handen aan af te vegen. Daarom kan je kiezen voor porseleinen borden (het ‘gewone’ servies van de locatie) of je kan zelf duurzaam geproduceerd servies huren (of kopen wanneer je het vaker gebruikt). Je kan er ook voor kiezen om biologisch afbreekbaar disposable te gebruiken. Zorg dan wel dat het op een composthoop terecht komt en niet in de vuilniszak gaat. Dan is namelijk het idee van biologisch afbreekbaar weg. Wil je een makkelijke tussenweg? Kies dan bijvoorbeeld voor FSC servetten.

Als bezoeker

Ga je zelf naar een festival en wil je bijdragen aan het verduurzamen van dit evenement? Draag bij aan no more single use met behulp van deze punten:

1. Neem je eigen drinkfles mee

Hoe makkelijk kan het zijn! Steeds meer festivals bieden watertaps aan zodat je in ieder geval lekker je frisse watertje tussendoor kan drinken. Als je een beetje met duurzaamheid bezig bent dan heb je waarschijnlijk al je eigen waterfles mee. Denk er wel aan dat ze bij de controle vaak leeg moeten zijn en dat je ze binnen pas kan vullen.

2. Koop en deel een (kartonnen) tent en neem deze ook weer mee naar huis.

Sommige festivals werken met KarTent. Een kartonnen tent waar je met z’n tweeën in kan liggen en die je bij je festivalkaartje aanschaft. De tent staat klaar wanneer je aankomt en kan je gewoon weer laten staan bij vertrek. Het mooie is ook nog dat de tenten naderhand weer teruggaan naar het bedrijf waar ze vandaan komen zodat ze weer verwerkt kunnen worden tot nieuwe producten. Dat is natuurlijk al lekker duurzaam en makkelijk!

Wil je dat niet doen maar neem je lekker je eigen tent mee? Zorg dan dat het een tent is van goede kwaliteit ( Kies bijvoorbeeld voor een All-Season tentdoek of een zwaar katoenen tentdoek, deze tenten gaan veel langer mee dan een nylon tentdoek) en dat je die tent ook weer meeneemt naar huis om vaker te gebruiken. Wel zo netjes en duurzaam.

3. Accepteer zo min mogelijk verpakkingen tijdens het festival

Er worden nog steeds veel dingen aangeboden op festivals. Van flyers voor andere evenementen tot samples van producten. De meest simpele oplossing is het niet aannemen hiervan. Vind je een flyer toch interessant? Maak er dan een foto van en draag zo bij aan no more single use. Probeer ook hier weer te kijken of je eten en drinken zoveel mogelijk zonder verpakking kan krijgen. Weiger een tasje of plastic bordje voor je eten. Gewoon in een servetje kan immers ook! Een rietje en een dekseltje voor je gezonde smoothie zijn meestal ook niet echt nodig. Hoe meer er geweigerd wordt, des te minder wordt er aangeboden. Het is vaak een kwestie van eerst zelf realiseren hoeveel materialen wij gebruiken die eigenlijk niet nodig zijn voordat wij het kunnen weigeren. En wanneer jij doorhebt dat je eigenlijk geen deksel voor je koffiebeker nodig hebt, dan kan je hier een ander ook weer bewust van maken. Zo zorgen wij samen dat we steeds minder gaan gebruiken.

Plaats een reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wie zijn wij?

De Event Planner Academy is de 'one-stop-shop' voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 


Jouw go-to plek!

Deze Academy is de ‘one-stop-shop’ voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 

Vind hier de handigste resources & downloads en de beste leveranciers. Leer hier een nóg betere Event Planner te zijn. Niet alleen voor je opdrachtgever of baas maar bovenal voor jezelf. Zodat jij vol zelfvertrouwen je vak kunt uitoefenen!

Enneh.. een groot verschil met al die andere eventplatformen? De Event Planner Academy is een totaaloplossing! Niet alleen leveranciers vinden of alleen een cursus volgen. Nope, alles-in-1.