Hoe herken je een duurzame evenementenlocatie? – deel 1

duurzame evenementenlocatie herkennen

Veel eventlocaties adverteren met de term ‘duurzaamheid’. De vraag is: hoe herken ik een duurzame evenementenlocatie? Kun je dat überhaupt ergens aan herkennen? In dit artikel lees je 4 punten waaraan je een duurzame evenementenlocatie kunt herkennen.

Keurmerken

Om te beginnen is het goed om te kijken naar keurmerken. Met een keurmerk geven locaties aan dat ze geïnteresseerd zijn in het verduurzamen van hun locatie en dat ze hiermee bezig zijn op hun eigen niveau. Er bestaan verschillende keurmerken zoals ‘Green Key’, een keurmerk voor de toeristische en recreatiebranche die ook vaak wordt gebruikt voor evenementenlocaties. 

Maar let op: niet elke locatie met een keurmerk is zo duurzaam als ze zeggen. En niet alle keurmerken zijn even gestructureerd. Achter elk keurmerk zit een bedrijf met een verdienmodel en voor bedrijven is het positief wanneer ze grote namen aan zich weten te binden. Dit is niet anders met keurmerken. Door het betrekken van grote namen aan een keurmerk zorgen ze ervoor dat andere locaties ook dat keurmerk willen. Vraag goed na bij de locatie van jouw keuze waarom ze een keurmerk hebben en hoe dit in z’n werk gaat. Je kan altijd vragen naar het rapport van de laatste keuring. 

Andersom geldt hetzelfde. Een locatie zonder keurmerk is niet perse ‘niet duurzaam’. Er zijn locaties die de keurmerken die er bestaan niet streng genoeg vinden en zij hebben voor hun locatie een duurzaamheidsbeleid opgesteld waar ze zich aan houden. 

Meer lezen over duurzaamheid? Hier vind je alle artikelen die geschreven zijn over duurzaamheid.

Bereikbaarheid

De grootste vervuiler van evenementen is de uitstoot die gerealiseerd wordt door vervoer. Het vervoer van middelen en personen. Zoek goed uit hoe de bereikbaarheid is van de locatie van jouw keuze. Het meest ideaal is wanneer de locatie dichtbij een trein-, tram-, of metro station ligt. Of bij een treinstation waar ov-fietsen te huur zijn. Is dat niet het geval maar voldoet de locatie voor de rest wel aan al jouw gestelde eisen? Kijk dan of je pendelbussen (het liefst elektrische bussen of bussen die rijden op HVO (= Hydrotreated Vegetable Oils, oftewel biodiesel) in kan zetten vanaf het meest dichtbij zijnde station. 

Inkoop

Met de inkoop van je evenement kun je veel bereiken op het gebied van duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan de catering. Er zijn landelijk veel leveranciers (op 1 juli 2019 waren er in Nederland 13.180 ondernemingen in de eventcatering). Het is dus belangrijk om te kijken naar de volgende twee punten: lokaal en seizoensgebonden. Waarom? Neem bijvoorbeeld de bloemkool voor in een lekkere curry of bloemkoolburger. De bloemkool groeit van juni t/m september in Nederland. Daarna worden de bloemkolen uit onder andere Spanje, Italie en Frankrijk gehaald. Door met een cateraar te werken die met lokale producten werkt heb je minder vervoer dus minder uitstoot. Een ander voordeel is dat de producten vaak ook verser zijn. De bloemkolen kunnen direct ingekocht worden bij de teler in Nederland en ze hoeven niet per vliegtuig naar Nederland te komen. Dit betekent dat ze sneller en verser op jouw evenement aankomen.

In het volgende artikel krijg je van mij een handige checklist en nog wat laatste tips & tricks voor het vinden of herkennen van een duurzame eventlocatie.

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wie zijn wij?

De Event Planner Academy is de 'one-stop-shop' voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 


Jouw go-to plek!

Deze Academy is de ‘one-stop-shop’ voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 

Vind hier de handigste resources & downloads en de beste leveranciers. Leer hier een nóg betere Event Planner te zijn. Niet alleen voor je opdrachtgever of baas maar bovenal voor jezelf. Zodat jij vol zelfvertrouwen je vak kunt uitoefenen!

Enneh.. een groot verschil met al die andere eventplatformen? De Event Planner Academy is een totaaloplossing! Niet alleen leveranciers vinden of alleen een cursus volgen. Nope, alles-in-1.