Column: evenementen zijn fantastisch, vluchtig en vervuilend

Evenementen zijn vervuilend

Mijn gesproken column op Radio Aalsmeer ging over hoeveel producten we eenmalig gebruiken op evenementen. En hoe we duurzame innovaties meer mogen omarmen.

Sinds februari ben ik vaste columnist bij Blikopener op Radio Aalsmeer. Gisteren besloot ik het te hebben over duurzaamheid. Want jeetje, wat maken we een hoop spullen voor eenmalig gebruik. Het frustreert me altijd enorm. Met name omdat als we er iets over nadenken, we echt wel een stuk zuiniger kunnen zijn. Nou goed, luister maar. Of lees de tekst hieronder.

Als je liever de tekst leest

Hieronder vind je de column uitgeschreven, voor als je het liever leest in plaats van luistert. Voor ieder wat wils 🙂

“Evenementen zijn fantastisch, maar vluchtig. Ze zijn memorabel, maar schadelijk. Ik hou van evenementen, maar soms haat ik ze. Want hoeveel ik ook geniet van een festival, een interessant congres of een inspirerende beurs, het is tegelijkertijd frustrerend om te zien hoeveel producten we maken voor eenmalig gebruik.

Je gebruikt een beker koffie en gooit het weer weg en even later haal je de volgende.

Soms zijn de hapjes en drankjes inbegrepen. Je bent op een borrel, bestelt een drankje en door een interessant gesprek vergeet je welk glas van jou is. Je haalt voor de zekerheid een nieuwe, het is toch gratis. De tafel raakt vol met glazen, allemaal nog half gevuld. Rijp voor de gootsteen.

Of je krijgt een plastic flesje water en zet hem onder je stoel in de congreszaal. Oops! Je liep de zaal uit en vergat je flesje mee te nemen. Ach, dan haal je toch weer een nieuwe? De zaal staat vol achtergebleven kopjes, flesjes en verfrommelde programmaboekjes.

Gelukkig staat de bediening na elke sessie klaar om alles weer weg te halen voor de volgende sessie begint. Jij komt weer in een opgeruimde, schone zaal, maar achter de schermen stapelen de vuilniszakken zich op.

Er worden banners en vlaggen gemaakt die daarna in de prullenbak belanden omdat er een datum op staat en dus de dag na het evenement al verouderd is.

Grote evenementen hebben hun eigen huisstijl en soms elk jaar een nieuwe. Hartstikke mooi. En hartstikke vervuilend.

We bestellen veel te veel eten voor de bezoekers, want willen niet dat iemand iets te kort komt. En er blijft áltijd teveel over. Waar gaat het resterende eten heen?

We zetten rijen tafels met vaasjes vol prachtige bloemetjes neer. Ze zijn met zorg gekweekt. En tijdens het opruimen worden ze in haast weggegooid.

We blazen ballonnen op en strooien confetti. Waar belandt dat? Welk dier stikt daarin? En hoeveel stukjes plastic zit er eigenlijk in m’n lichaam?

We maken badges en drukken flyers. Vaak ook weer voor eenmalig gebruik. Maar we bestellen ze toch, want zo zijn we het gewend. En wat maakt het uit? Papier kun je toch hergebruiken? Maar wat is er eigenlijk allemaal voor nodig om het te produceren, te vervoeren en te recyclen? En hoe schadelijk is het inkt?

Gelukkig zijn de alarmbellen afgegaan. We verzieken onze aardbol, zien de consequenties en grijpen eindelijk in. Op sommige fronten gaat het heel snel. Op andere fronten gaat het onnodig langzaam. Er zijn steeds meer duurzame oplossingen die het ons makkelijker maken duurzamer te zijn. Ook voor evenementen.

Laten we nou eindelijk onze evenementen dan ook écht verduurzamen. Of je nou een bezoeker bent of organisator. Verspilling helemaal voorkomen is nog een stap te ver, maar drastisch verminderen kan wel.

Ik schrijf regelmatig over mooie oplossingen die op de markt verschijnen om eventplanners ervan bewust van te maken. Maar niet alles is even populair. We vinden het wel heel belangrijk en willen echt wel een steentje bijdragen, maar het mag niet te duur zijn en ook niet te ingewikkeld. Want daar heb je geen tijd voor.

Alsjeblieft. Maak van een evenement geen kerkhof vol afdankertjes.

Als je thuis bewust bezig bent met duurzaamheid, doe dat dan ook op een evenement. Hergebruik je bekertje koffie en neem die flyer die je toch van plan bent meteen weg te gooien niet aan.

Kijk eerst in de goodiebag of er echt wat interessants in zit voor je het meeneemt. Laat de brochures en flyers die je niet interessant vindt achter op een tafel. Dan kan de organisatie het weer meenemen voor een volgend evenement.

Vraag aan de organisatie wat ze doen aan duurzaamheid en spreek ze erop aan als ze de kantjes er vanaf lopen.

Als je een organisator bent, omarm de duurzame oplossingen en alternatieven en hergebruik materiaal zoveel mogelijk.

Bestel steenpapier. Het is ietsje duurder, maar het is vele malen duurzamer dan gewoon papier. Je kunt steenpapier oneindig hergebruiken.

Stop met het uitdelen van plastic flesjes water.

Maak banners en vlaggen die tijdloos zijn of gebruik duurzaam materiaal. En als je toch zo nodig elk jaar nieuw materiaal wilt bestellen, upcycle dan je oude materiaal. Maak er tassen, portomonnees of hoesjes van voor telefoons of laptops.

Bestel ballonnen, confetti en andere decoratie van afbreekbaar materiaal.

Huur producten in plaats van ze te kopen. Het is dan nog van betere kwaliteit ook.

Alsjeblieft mensen, stop met het afdanken van producten, start met het omarmen van de geweldige oplossingen die er zijn.”

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wie zijn wij?

De Event Planner Academy is de 'one-stop-shop' voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 


Jouw go-to plek!

Deze Academy is de ‘one-stop-shop’ voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 

Vind hier de handigste resources & downloads en de beste leveranciers. Leer hier een nóg betere Event Planner te zijn. Niet alleen voor je opdrachtgever of baas maar bovenal voor jezelf. Zodat jij vol zelfvertrouwen je vak kunt uitoefenen!

Enneh.. een groot verschil met al die andere eventplatformen? De Event Planner Academy is een totaaloplossing! Niet alleen leveranciers vinden of alleen een cursus volgen. Nope, alles-in-1.