Hoe herken je een duurzame evenementenlocatie? – deel 2

In het vorige artikel heb je al 4 punten gelezen waaraan je een duurzame evenementenlocatie kunt herkennen. Er zijn er nog meer. In deze blog krijg je een checklist met handige punten waarmee je jouw duurzame evenementenlocatie kunt vinden. Lees je mee?

Checklist

Als je op zoek gaat naar een evenementenlocatie dan zijn er veel punten waar je op moet letten. Passen er genoeg mensen in? Wat levert de locatie zelf en wat moet ik extern huren? Laat staan dat je ook nog moet vragen naar duurzaamheid. Waar moet je eigenlijk op letten? Hoe herken je een duurzame evenementenlocatie? Met onderstaande checklist ben je al een eind op weg om te ontdekken of de locatie van jouw keuze duurzaam is:

  • Afval: vraag na bij de locatie hoe ze hun afvalverwerking uitbesteden. Grote kans is dat dit door de gemeente gedaan wordt. Sommige locaties zijn meer bewust bezig en hebben hun eigen afvalverwerkingsplan.
  • Energiebron: waar komt de energie vandaan? Gebruiken ze groene stroom? Kunnen ze dit aantonen? 
  • Klimaatverandering en broeikasgassen: heeft de locatie een effectief klimaatverandering beleid? Zo ja, wat zijn de hoogtepunten uit dit beleid?
  • Gemeenschap: wat doet de locatie voor de omgeving? Geeft het op een bepaalde manier terug aan de gemeenschap en betrokken burgers?
  • Gebouwen: wordt er bij uitbouw, nieuwbouw of reparatie gekeken naar een duurzame manier van bouwen, materiaalgebruik en duurzame bedrijfsvoering?
  • Arbeid: zorgt de locatie ervoor dat alle producten die ze inkopen en verkopen onder eerlijk omstandigheden zijn geproduceerd? (geen sprake van kinderarbeid, oneerlijke of onveilige arbeidspraktijken)
  • Diversiteit en discriminatie: moedigt de locatie diversiteit aan en heeft het een empathisch immigratie- en vluchtelingenbeleid? Heeft de locatie voor zijn werknemers, leveranciers en bezoekers een anti-discriminatiebeleid en/of anti-discriminatiewetten. 
  • Innovatie: staat de locatie open voor betrokkenheid van externen en heeft het een beleid dat innovatie in duurzame oplossingen en praktijken aanmoedigt en beloont?

Je hoeft het niet alleen te doen

Er zijn diverse ondernemingen die je graag helpen met het vinden van een duurzame locatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘Locaties met meerwaarde(n)’. Bij Locaties met Meerwaarde(n) vind je bijzondere en inspirerende locaties voor zakelijke bijeenkomsten, met meer waarden voor cultuur, natuur en mens.

Deze locaties doen méér dan alleen geld verdienen. Bijvoorbeeld door sociaal duurzaam werken of het bewaken van cultureel erfgoed. Je vindt er ook tips om je bijeenkomst MVO te organiseren.

Duurzaamheid is breder dan onze natuur (People, Planet, Profit/ Prosperity)

Wanneer we het over duurzaamheid hebben, hebben we het al snel over plastic, afval en eten (the Planet). Dat is slechts een deel van duurzaamheid. Een ander deel is de omgeving om je heen (the People). Denk ook aan het betrekken van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 

Bij twijfel…

… ga het gesprek aan. Er zijn zoveel ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en evenementen. En er zijn veel verschillen tussen publieksevenementen en zakelijke evenementen. Ga altijd uit van je eigen idee van duurzaamheid. Wat vind jij belangrijk? En jouw opdrachtgever? Ga met elkaar in gesprek en stel samen duurzaamheidsdoelen op. Je kunt dan op zoek naar een locatie die aansluit bij deze doelen.

Benieuwd naar het opstellen van duurzaamheidsdoelen? Houd ons in de gaten voor een volgende artikel!

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wie zijn wij?

De Event Planner Academy is de 'one-stop-shop' voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 


Jouw go-to plek!

Deze Academy is de ‘one-stop-shop’ voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 

Vind hier de handigste resources & downloads en de beste leveranciers. Leer hier een nóg betere Event Planner te zijn. Niet alleen voor je opdrachtgever of baas maar bovenal voor jezelf. Zodat jij vol zelfvertrouwen je vak kunt uitoefenen!

Enneh.. een groot verschil met al die andere eventplatformen? De Event Planner Academy is een totaaloplossing! Niet alleen leveranciers vinden of alleen een cursus volgen. Nope, alles-in-1.