Een duurzaam evenement organiseren? Hier moet je aan voldoen! (deel 2)

Paaspop

Afgelopen week heb je gelezen over de eerste drie gebieden die belangrijk zijn om op te focussen wanneer je jouw evenement duurzamer wil maken. Dit zijn de gebieden energie, water en afval. Is het jou al gelukt om hier iets in te veranderen? In deze blog neem ik je mee in de andere drie onderwerpen die van belang zijn bij een duurzaam evenement: bodem & groen, mobiliteit en inkopen.

Bodem & groen

Bodem en groen is een belangrijk onderdeel van een milieuplan bij een duurzaam evenement. De gemeenten vragen dit aan wanneer je als evenementenorganisator een vergunning aanvraagt. In dit plan wordt concreet aangegeven welke maatregelen jij neemt als organisator om de omgeving waar het evenement plaatsvindt te beschermen.

Een onverharde bodem en perkjes, bomen en bermen zijn kwetsbaar. Ze kunnen door de opbouw van een evenement, de activiteiten tijdens een evenement en de afbouw van het evenement beschadigen. De bodem dient altijd beschermd te worden tegen verontreiniging.

Glastonbury en Koningsdag

Een voorbeeld van bodemverontreiniging bij een festival is de rechtszaak die werd aangespannen tegen Glastonbury festival. Het incident gebeurde nadat een stalen tank die werd gebruikt voor het opslaan van rioolwater van festivalgangers tijdens het evenement in juni 2014 een lek opliep. Een grote hoeveelheid rioolwater liep hierdoor in een dichtbij gelegen rivier. Daardoor werd er schade aan de vis- en waterkwaliteit aangericht. Door sensoren in de stroom van de rivier werd de milieuorganisatie gewaarschuwd dat er verhoogde ammoniakgehaltes in het water werden aangetroffen. Dit heeft hen ertoe aangezet een ​​vervolging in te stellen tegen het festivalbedrijf. De boete heeft Glastonbury festival ca. € 35.000 gekost.

Een recenter voorbeeld is de recordpoging confetti schieten van het festival Kingsland tijdens Koningsdag 2019 in Rotterdam. De organisatie heeft hier netjes een vergunning voor aangevraagd bij de gemeente en heeft deze ook gekregen. Onder één voorwaarde: dat het festivalterrein binnen 2 dagen helemaal schoon zou zijn. Dat lukte helaas niet voldoende. De kleine snippertjes confetti liggen in het achterliggende park van de Rotterdam Ahoy (de locatie van Kingsland). De gemeente rekent nu de kosten voor het schoonmaken van het terrein door aan de festivalorganisatie. Bovendien is de kans op een boete voor de organisatie aanwezig.

Let dus altijd op dat het materiaal dat je op je terrein hebt ook goed onderhouden is. Let er ook op dat het makkelijk te verplaatsen, demonteren en/of op te ruimen is. Jij bent als evenementenorganisator ten slotte verantwoordelijk voor de materialen die het terrein op komen.[/vc_column_text][vc_column_text]

Extra maatregelen bij een duurzaam evenement

Andere maatregelen op goed op te letten zijn:

  • Voor- en naschouw. Doe met de eigenaar van het terrein een voorschouw en een naschouw. Misschien loopt er een klein waterstroompje door het weiland waar het evenement gehouden wordt en mag dit absoluut niet vervuild worden omdat het vee hieruit drinkt.
  • Slechtweerscenario. Je wilt dit niet alleen weten voor je bezoekers en je programma maar ook voor je evenemententerrein. Regen kan het evenemententerrein veranderen in een modderpoel. Jouw bezoekers kunnen hierover uitglijden en de bodem kan langdurige schade ondervinden en soms zelfs helemaal onherstelbaar worden.
  • Voorkomen bodemverontreiniging. Dit laatste punt sluit goed aan bij de twee bovenstaande voorbeelden. Bescherm de bodem te allen tijde tegen verontreiniging. Zorg ervoor dat er niets gaat lekken of dat er vaten of dergelijke scheuren. Als je er niet zeker van bent en je hebt geen tijd/ mogelijkheid om iets het materiaal om te ruilen, plaats dan lekbakken.

Mobiliteit (vervoer materialen en bezoekers)

Bij de organisatie van een evenement heb je altijd te maken met mobiliteit. Met het vervoer van mensen, maar ook met materialen. Hierover volgt binnenkort een speciaal artikel, gelinkt aan het laten invliegen van sprekers. Hou de website van Blue Purple Events goed in de gaten!

Wel geef ik jullie graag een paar voorbeelden van evenementen die iets hebben gedaan met de uitstoot tijdens evenementen.

  • Mysteryland. De bezoekers die per auto naar Mysteryland komen kunnen hun CO2 uitstoot compenseren door een boom te kopen bij aanschaf van een parkeerticket. Dit idee zie je ook veel terug bij vliegtuigmaatschappijen.
  • Into The Great Wide Open. Dit festival vervoert de (alcoholische) dranken en een deel van de kunstobjecten per zeilboot! Klein detail voor de lezers die dit nog niet wisten; Into The Great Wide Open wordt op Vlieland gehouden. Wanneer de dranken en kunstobjecten aan land zijn gebracht worden ze verder vervoerd met elektrische auto’s.

Inkopen (leveranciers en materialen)

Voordat je met de logistieke planning bezig gaat en hier duurzaam mee om gaat, heb je waarschijnlijk al van alles ingekocht. Denk hierbij aan stroom, podia, artiesten, horeca, meubilair en eventueel pendelbussen. Het liefst zie je bij een duurzaam evenement geen leaflets en banners. Toch wil je je bezoekers misschien iets meegeven. Kies bijvoorbeeld voor afdrukken op minder milieubelastend papier. Een van de meest bekende papiersoorten is FSC.

Misschien laat je een podium bouwen en wil je een thema uitbeelden. Ook hier zijn diverse materialen zoals hout die een keurmerk hebben. Ze zijn eerlijk gekapt (dus geen illegaal gekapt tropisch regenwoud) en ook het onderhoud is duurzaam (zonder gifstoffen of dergelijke). Let hiervoor al op of je geen materiaal kan recyclen van voorgaande evenementen of evenementen van andere organisatoren. Je werkt samen aan een beter milieu. Zo bespaar je allebei kosten door niet naar een afvalverwerking te gaan of nieuw hout te kopen.

Als laatste scheelt het enorm wanneer je de materialen die je inkoopt uit de buurt laat komen. Waarom zou een koffiekarretje uit Amsterdam beter zijn dan die uit Apeldoorn wanneer je in Arnhem een evenement organiseert? Kijk altijd eerst lokaal!

Wij hebben nu zes onderdelen behandeld. Dit kan je zien als de basis voor het opzetten van een duurzaam evenement. Als jij een duurzaam evenement organiseert, wat is voor jou dan belangrijk?

Plaats een reactie

0 reacties

  1. Dankjewel voor dit stuk over het organiseren van een evenement. Het is inderdaad belangrijk dat bodemverontreiniging vermijdt. Ook moet er nagedacht worden over bekers en bestek etc. Moet dat plastic zijn of juist metaal. Het hangt ook een beetje van het evenement af.

    1. Hi Pim,

      Je hebt gelijk dat je per evenement kijkt naar wat wel en niet werkt. In de blogs die ik schrijf geef ik tips voor iedereen die evenementen organiseert en die makkelijk toe te passen zijn (Melanie wees in haar reactie al heel fijn naar zo’n blog). Wanneer je voor jouw evenement een duurzaamheidsbeleid wil dan is dat altijd maatwerk. Dankjewel voor deze aanvulling! Dat vind ik heel waardevol!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wie zijn wij?

De Event Planner Academy is de 'one-stop-shop' voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 


Jouw go-to plek!

Deze Academy is de ‘one-stop-shop’ voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 

Vind hier de handigste resources & downloads en de beste leveranciers. Leer hier een nóg betere Event Planner te zijn. Niet alleen voor je opdrachtgever of baas maar bovenal voor jezelf. Zodat jij vol zelfvertrouwen je vak kunt uitoefenen!

Enneh.. een groot verschil met al die andere eventplatformen? De Event Planner Academy is een totaaloplossing! Niet alleen leveranciers vinden of alleen een cursus volgen. Nope, alles-in-1.